Blog: Op statenreisje naar Brussel

06 des 2016 - 09:50

De Provinciale Staten van Fryslân zijn de komende dagen wat minder goed te bereiken dan gewoon. Het hele gezelschap is namelijk onderweg naar Brussel voor een officieel bezoek. Het doel van het bezoek is dat de Statenleden leren en zien hoe de Europese politiek werkt. Voor Fryslân is dat niet onbelangrijk, want de provincie Fryslân wil proberen om volgend jaar meer subsidiegeld uit Europa te halen.

Voor OmropFryslân.nl is verslaggever Onno Falkena met de Statenleden meegestuurd om ons eens een blik achter de schermen te geven op zo'n reis. In deze blog laat hij zien wat de Statenleden nu precies doen op zo'n 'schoolreisje'.

Deze blog wordt de hele dag geupdate

7:30 Fryslân

De Statenleden kunnen zowel in Leeuwarden als in Joure opstappen voor de reis naar Brussel. Het gaat om een delegatie van 45 mannen en vrouwen. Dit zijn Statenleden, kommissaris fan de koning Leemhuis, gedeputeerde Kielstra en ook een paar ambtenaren en journalisten. Met andere woorden een stevige delegatie. Het gaat echter NIET alleen om een Friese reis, maar om een gecombineerde reis van Fryslân én Drenthe. Onze buren uit Groningen zitten niet in de bus, want die zijn eerder al eens naar Brussel geweest.

Twee partijen ontbreken op de reis: de SP is uit principe tegen 'gratis reisjes', en de PVV-afsplitsing Fryske Frijheidspartij. De PVV, die over het algemeen EU-sceptisch is, is wel mee en zal - zoals alle andere Statenleden - woensdag ook partijgenoten treffen in het Europees Parlement.

11:00 Gilze-Rijen - Tussenstop voor de lunch

In Brabant wordt een koffiestop gehouden. De delegatie krijgt een lunchpakket mee om op deze manier niet teveel tijd te verliezen en weer vlug onderweg te kunnen naar Brussel. In Gilzenrijen heeft ook de Drentse delegatie zich aangesloten bij de reis. In een kolonne met twee bussen, een Friese en een Drentse, gaat het verder naar de Belgische hoofdstad. De eerste halte is daar de Nederlandse PV( Permanente Vertegenwoordiging), vlakbij het hoofdkantoor van de Europese Commissie. De Friese en Drentse Statenleden worden daar bijgepraat over de zaken die op dit moment belangrijk zijn en spelen in Europa.

11:30 Gilze-Rijen - weer verder naar Brussel

Klaas Kielstra (niet op de foto) is de Friese Europa-gedeputeerde. Hij combineert het werkbezoek van de Staten met andere afspraken. Kielstra is nog op zoek naar een Europese bijdrage van 16 miljoen voor de brede sluis in de Afsluitdijk.

Niet alle Statenleden zijn echter zo pro-Europees als Klaas Kielstra. De PVV-fractie noemt de jacht op de Europese subsidies van Klaas Kielstra 'het zinloos rondpompen van belastinggeld'. Statenlid van de PVV Harry Graansma is een echte euroscepticus, maar toch zich hij in de bus naar Brussel.

14:00 Brussel - Welkom

De delegatie uit Noord-Nederland is aangekomen in brussel en wordt daar toegesproken door Friezin Tytsy Willemsma over zaken zoals landbouw, economie en fondsen.

(Advertentie)
(Advertentie)