"Damwereld kan Nederlandse wereldkampioen goed gebruiken"

05 des 2016 - 21:12

De damsport heeft een opsteker nodig. Een nieuwe wereldkampioen uit Nederland kan precies net opsteker zijn. Dat zegt damkenner Rein van der Wal uit Surhuisterveen.

Op dit moment wordt in Nederland het wereldkampioenschap dammen spelen: in Groningen, Wageningen en Dan Haag. Nu al is duidelijk dat de kampioen een Nederlanders is, want de strijd gaat tussen Roel Boomstra uit Groningen en Jan Groenendijk uit Wageningen. Na drie partijen is de tussenstand 4-2 in het voordeel van Boomstra. Er moeten in totaal twaalf partijen worden gespeeld.

Hiphop

De damsport heeft bij veel mensen een imago van saai en van oude mannen. Dat begint nu een beetje te veranderen, zegt Van der Wal. "Beide jongens zijn in De Wereld Draait Door geweest. Een of andere hiphop-organisator zit achter de organisatie van deze match. Wij willen het imago van het dammen wat swingender maken." Van der Wal hoopt dat de twee jongens die nu om het wereldkampioenschap strijden, de sport iets hipper maken.

Aanvallend spel

De manier van spelen is ook wel van belang. Boomstra en Groenendijk spelen vaak aanvallend. Dat zie je niet vaak in het topdammen, zegt Van der Wal. Vaak wordt er veel gelaveerd en eindigt de partij in remise.

Russen van de troon

Volgens Van der Wal is Boomstra lichtelijk favoriet. "Hij is een beetje het oogappeltje van de dambond KNDB. Maar beide spelers zijn naar de top gebracht om de almachtige Russen eindelijk eens van de troon te stoten. Dat lukt nu. Ik ben blij met deze jongens."

Lenige hersens

Van der Wal is enthousiast over de damsport. Het gaat niet om lenige lichamen zoals bij andere sporten, maar om "de lenigheid van je hersenen. Je moet patronen herkennen en vooruitzien."

Het WK dammen is te volgen op de site wereldtiteldammen.nl.

(Advertentie)
(Advertentie)