Jan Dijkgraaf wil democratie openbreken

05 des 2016 - 17:58

Jan Dijkgraaf uit Eesterga wil de demokratie openbreken. Dat zei hij bij de lancering van de nieuwe politieke partij GeenPeil. Volgens Dijkgraaf kunnen de bestuurders van nu het gat tussen de burger en de politiek niet dichten. GeenPeil kan dat wel, stelt Dijkgraaf. De partij introduceerde de zogenaamde 'levende stemkastjes'. Als GeenPeil bij de komende verkiezingen in de Tweede Kamer komt moeten de Kamerleden stemmen wat leden van de partij op internet beslissen.

Opfallend was dat er geen verkiezingsprogramma werd gepresenteerd en dat GeenPeil nooit een coalitie zal vormen met een andere partij. Dijkgraaf voegde er aan toe dat ze het "totaal verziekte systeem willen veranderen".

De bijeenkomst was in Amersfoort en werd gevolgd door tientallen journalisten. Belangstellenden konden meteen lid worden van de nieuwe partij. Jan Dijkgraaf woont al 20 jaar in Fryslân.

Eerder zorgde de GeenPeil-beweging dat er een referendum kwam over het associatieverdrag met Oekraïne. De regering heeft nog niets gedaan met de uitkomsten van dat referendum. Daarom wil GeenPeil nu een stap verder gaan door zelf in de politiek te stappen.

Politiek verslaggever Andries Bakker van Omrop Fryslân denkt niet dat GeenPeil veel zetels gaat veroveren in de Tweede Kamer. Jan Dijkgraaf heeft volgens Bakker de uitstraling van een strijkijzer. "Hij mag de handen dichtknijpen als hij bij de verkiezingen van maart ook maar één zetel haalt." Dat zegt politiek verslaggever Andries Bakker over de kandidatuur van Jan Dijkgraaf als lijsttrekken van de nieuwe partij GeenPeil.

Trefwoorden: 
Jan Dijkgraaf GeenPeil
(Advertentie)
(Advertentie)