Zorgen over groot aantal kappers en trimsalons in Leeuwarden

03 des 2016 - 18:59

Het aantal kappers en salons voor baarden in de Leeuwarder binnenstad neemt zo sterk toe dat de Algemene Nederlandse Kappers Organisatie ANKO zich er zorgen over maakt. In ongeveer vijf jaar tijd is het aantal kapperszaken in het gebied met een derde gegroeid. Opgeteld zijn er nu 36 kapsalons. Zes zouden genoeg zijn voor het gebied, zegt de ANKO.

Het aantal kapperszaken is in heel Nederland de laatste vijf jaar met meer dan 25 procent omhoog gegaan. Het zijn voornamelijk eenmanszaken. Veel werknemers van bestaande kapsalons beginnen voor zichzelf.

Teveel

De kapsalons schieten in de Leeuwarder binnenstad als paddestoelen uit de grond. Van coiffeur tot barber & lounge en van knipperette tot kapperscafé. ‘Dat is jammer genoeg in lijn met de trend’, aldus Harrie Jager van ANKO. Hij vindt het teveel. ‘Eigenlijk zouden vier salons genoeg zijn voor het betreffende postcodegebied, want 1,25 per 1000 inwoners is ideaal. Maar vooral in stedelijke gebieden zijn het er vaak veel meer.’

Eenmanszaken

Het zijn voor het grootste gedeelte eenmanszaken. Veel werknemers van bestaande kapsalons beginnen voor zichzelf. De ANKO maakt zich zorgen om de trend, want ze zien de oneerlijke concurrentie toenemen. ‘Sommige salons investeren niet om aan alle regels te voldoen en kunnen daardoor goedkopere tarieven hanteren’, zegt Jager. ‘Voor een knipbeurt is 25 euro een hele normale prijs.’

Black hair

Naast de groei van werknemers die zelf met een salon beginnen, komen er meer allochtone kappers, want de allochtone bevolking neemt toe. Mensen met andere haarstructuren moeten anders verzorgd en geknipt worden. ‘Rishi Hairstyling noemt zichzelf bijvoorbeeld ‘black-hair-kapper’ en richt zich op een ander haartype. Zo staat in het trendonderzoek van de branchevereniging.

Blowdry-bar en bakfietskapper

Het aantal kapperszaken is landelijk de laatste vijf jaar met meer dan 35 procent omhoog gegaan. Er zijn er nu meer dan 25.000. Fryslân heeft er duizend en Leeuwarden 116. In dat grote aanbod moeten ze allemaal opvallen met een unieke formule of concept. Toch verliezen bestaande kappers klanten. Aan nieuwe, goedkope concurrenten, maar ook aan thuiskappers en kappers aan huis. Want de blowdry-bar is duurder dan de bakfietskapper.

Thuissalons

De ANKO is in actie om de groei van het aantal thuissalons te stoppen, want er ontstaan problemen. Zo kunnen de mbo-kappersopeleidingen steeds minder stageplekken vinden. Die zijn er vaak niet bij eenmansbedrijfjes of de te goedkope kapper. Gemeentelijk beleid is te verschillend voor een algemene aanpak. De ANKO is daarover in gesprek met de minister en sommige gemeentes. De gemeente Leeuwarder laat het de kappers zelf regelen. Er is geen speciaal beleid voor.

Een glas wijn bij de kapper

Meer kapsalons zorgt wel voor minder leegstand in de binnenstad. Van al het nieuw in te richten winkelgebied in Nederland bestaat de helft uit kapperszaken. Zo is het plan. Die hebben dan niet alleen haarverzorging, maar ook andere commerciële activiteiten erbij, zoals horeca. In Leeuwarden loopt een experiment, waarbij kappers ook wijn mogen schenken om de omzet te verhogen. Dat is nog tot april volgend jaar. Ook al heeft de rechter een soortgelijke proef in Nieuwegein afgelopen zomer nog verboden.

Massage

Na vijf kapsalon-openingen in de binnenstad alleen al in het afgelopen jaar, zijn er nu kapsalons, barbiers, twee afroshops, twee lounges, een stadskapper, een haarstudio en Eddy's Knip-cel. Ze hebben er eten bij, een massage of ze leggen al die nieuwe trendy baarddragers in de watten. Met schaar en tondeuse veroveren ze de harten, portemonnees en hoofden van de Leeuwarders.

Tekst door Ronnie Porte. Een lange videoreportage hierover is te vinden op www.finsteropfryslan.frl.

Trefwoorden: 
kapper ANKO Leeuwarden
(Advertentie)
(Advertentie)