Eerste aardwarmtecentrale in Leeuwarden moet in 2019 draaien

01 des 2016 - 11:44

De eerste aardwarmtecentrale van Leeuwarden moet begin 2019 in bedrijf gaan. Dat zegt de bouwer en financierder van de centrale, het bouwbedrijf Dijkstra Draisma. De centrale komt bij het WTC te staan en vergt een investering van tussen de 30 en 40 miljoen euro.

Voorlopig is het de bedoeling dat de gebouwen op het WTC-terrein, inclusief het nog te bouwen Cambuurstadion, de energie afnemen. Maar er zijn ook plannen om de omliggende woonwijk er op aan te sluiten. In totaal kan de centrale op termijn zo'n 15% van de energiebehoefte van Leeuwarden leveren.

Groot belang

Dijkstra Draisma, dat samenwerkt met energieleverancier Ennatuurlijk, haalde afgelopen zomer al een subsidie van 72 miljoen euro voor het project binnen. Dat is nodig om de centrale in de eerste 15 jaar rendabel te maken. Daarna moet het project zich zelf kunnen redden. De bedoeling is dat in de loop van 2017 begonnen wordt met het boren op de locatie naar een diepte van ruim 2 kilometer. 

Volgens wethouder Isabella Diks van Leeuwarden is de nieuwe centrale van groot belang voor de overstapfase van de stad van fossiele brandstoffen naar duurzame energie. Andere bronnen in dat proces zijn zonne-energie, windenergie en biogas.

Meer projecten op stapel

Het gebruik van aardwarmte of geothermie, zoals het in vakkringen wordt genoemd, is in Nederland nog relatief nieuw. In Fryslân staan nog een tal projecten op stapel. Het eerste is een aardwarmtecentrale voor tuinbouwbedrijf Hartman in Sexbierum. Dat bedrijf heeft ook al een toezegging voor 70 miljoen euro subsidie en wil ook in 2017 beginnen met de bouw. 

Verdere plannen zijn er bij zuivelbedrijven FrieslandCampina in Leeuwarden en A-Ware in Heerenveen, Die beide projecten gaan naar een veel grotere diepte, van meer dan vijf kilometer, en zitten nog in de aanloopfase. 

Buiten Fryslân zijn er al een paar centrales in bedrijf, bijvoorbeeld in Den Haag, Zeeland en Overijssel. 

(Advertentie)
(Advertentie)