Mauritiuskerk Jirnsum wordt mogelijk gesloopt

30 nov 2016 - 22:19

De Mauritiuskerk in Jirnsum wordt gesloopt als er voor 1 januari 2019 geen koper komt. De kerk zou verkocht worden, maar de koper is op het laatste moment afgehaakt. Omwonenden waren niet blij met zijn plannen om er een groepsaccomodatie van te maken.

Het bestuur van de eerdere Nederlandse Hervormde kerk weet niet hoe het nu verder moet. Er is geen geld voor onderhoud en op dit moment raakt het gebouw snel verwaarloosd. Mogelijk heeft de Dorpscoöperatie van Jirnsum belangstelling, maar anders wordt er een sloopvergunning aangevraagd.

Geen Rijksmonument

De stichting Alde Fryske Tsjerke ziet nog wel mogelijkheden voor het behoud van de kerk. Normaal gesproken moet een kerk een Rijksmonument zijn om het over te kunnen nemen. Dat is deze kerk niet. Toch zegt directeur Gerhard Bakker dat als er genoeg geld verzameld wordt voor het opknappen en onderhouden van de kerk, er over gepraat kan worden.

Bakker zou het bijzonder spijtig vinden als het gebouw gesloopt wordt. Het is een markant gebouw met bijzonder stucwerk. In het verleden is het ook genomineerd geweest Rijksmonument te worden. De gereformeerde kerk in Marrum was in het jaar 2000 de laatste Friese kerk die gesloopt is.

Trefwoorden: 
Jirnsum Mauritiuskerk
(Advertentie)
(Advertentie)