Friese student knapt verwaarloost huis in Detroit op

30 nov 2016 - 18:42

Dominik Lukkes uit Weidum studeert architectuur in Delft. Met twee andere studenten is hij bezig met het project 'the motown movement'. Ze hebben in het Amerikaanse Detroit een oud en verwaarloosd huis gekocht en willen dat op een duurzame manier opknappen. De studenten hebben hun studie een jaar stilgelegd om met dit project bezig te zijn. In april beginnen ze met de bouw en ze hopen dat het eind juni klaar is.

"Het zijn eigenlijk twee huizen, er zijn twee voordeuren" vertelt Dominik Lukkes. "We willen graag dat boven een gezin komt te wonen dat uit hun huis is gezet. En beneden komt dan een informatiecentrum waar lezingen en workshops gegeven worden over eenvoudige technieken om een woning duurzamer te maken."

Duurzaam wonen

Detroit is een oude industriestad, maar daar is niet veel meer van over. Veel mensen zijn uit de stad weggetrokken en daardoor staan veel oude huizen leeg. De huizen zijn goedkoop en de mensen die er nog wonen, doen dat in oude, slecht geïsoleerde huizen. Ze hebben daarom nog hoge energiekosten, terwijl de meeste mensen niet veel geld hebben. De studenten willen kennis over duurzaam wonen overbrengen en hoe zoiets concreet kan worden aangepakt.

Sponsor

Ze hebben het huis ondertussen gekocht en zijn net terug nadat ze een maand in Detroit zijn geweest. Daar hebben ze vooral gesproken met sponsoren, zoals bedrijven die isolatiemateriaal willen leveren. Ze denken dat het samen 120.000 dollar zal kosten. Ze hebben al zo'n 50.000 dollar aan bouwmateriaal gekregen. In Nederland is 15.000 euro binnen gehaald aan crowdfunding. Bovendien zijn in Amerika nog wat fondsen aangeschreven, daar moet dus nog op worden gewacht.

(Advertentie)
(Advertentie)