Tryntsje Nauta:"Visueel spektakel van showbands spreekt aan"

30 nov 2016 - 14:44

Fotografe Tryntsje Nauta reist heel Fryslân door om leden van alle Friese showbands in de provincie op de foto te zetten. Ze is onlangs begonnen. "Het valt me op dat korpsmensen heel enthousiast zijn, ze leven voor de muziek. Er gaat echt een wereld voor me open, showkorpsen zijn overal te vinden, zelfs in Thailand, hoorde ik laatst. Ik liep al wat langer met idee rond, het is een visueel spektakel."

 

"Elk korps heeft zijn eigen uniform, bijvoorbeeld blauw-wit of rood-zwart en daar zit een hele geschiedenis achter. Dat vind ik interessant. Het liefst maak ik een portret van een lid van een korps in de studio, dat een muzikant wordt uitgelicht. De verschillen vind ik mooi, dat aspect van verkleden spreekt me ook aan. Het is net of word je een ander persoon als je je gewone kleren uittrekt en het uniform aantrekt. Maar met zijn allen word je dan weer een in zo'n korps" vertelt de fotografe. Het doel is dat er later een boek van verschijnt. "Mogelijk dat een schrijver of een muzikant er nog een bijdrage aan kan leveren, maar dat staat nog open."

Eerder maakte Tryntsje Nauta een serie van oranjekoeken. Daar is een boek van gemaakt en het Fries Museum kocht werk aan. Ook studenten van de zeevaartschool op Terschelling portretteerde ze in hun uniform. In 2013 kreeg ze de Gerrit Bennerprijs.

(Advertentie)
(Advertentie)