Alle wegwijzers in Nordfriesland worden tweetalig in 2017

29 nov 2016 - 16:03

In Nordfriesland, in het uiterste noorden van Duitsland, worden volgend jaar alle wegwijzers langs de autowegen tweetalig Duits-Fries gemaakt. Dat heeft de landdag van Sleeswijk-Holstein besloten op initiatief van regeringspartij SSW.

Een opmerkelijk besluit, want van de 160.000 inwoners van Nordfriesland spreken nog maar zo'n 10.000 mensen een van de Noord-Friese varianten. Kortgeleden werd het eerste tweetalige verkeersbord geplaatst in het dorpje Struckum langs de grote autoweg B5.

Twijfels

Struckum is een zelfstandige gemeente met een kleine duizend inwoners. De drukke Bundesstrasse naar Niebüll gaat dwars door het dorp. Struckum vecht al een kleine 50 jaar voor een rondweg. Die krijgen ze voorlopig niet, wel worden de wegwijzers tweetalig Duits-Fries gemaakt, tot verbazing van burgemeester Andreas Petersen. Hij was in eerste instantie niet eens uitgenodigd voor de onthulling van het eerste tweetalige bord. Hij heeft ook wel wat twijfels bij het project, ook al omdat in Struckum vooral Platduits wordt gesproken en bijna geen Fries.

Taalwet

Het besluit om Struckum en heel Nordfriesland van tweetalige wegwijzers te voorzien werd genomen in de landdag van Sleeswijk-Holstein in Kiel. In Sleeswijk-Holstein zit minderhedenpartij SSW van de Deense en Friese minderheid in de regering met de Groenen en de SDP. Het voorstel om alle wegwijzers tweetalig te maken is een vervolg op de taalwet Friesisch, die de landdag eerder aannam. Leider Lars Harms van de SSW wil de kleine Noord-Friese taal zo zichtbaarder maken in Nordfriesland. Dat is goed voor de eigen bevolking, maar ook voor de toeristen, denkt Harms. De maatregel kost in totaal minstens 500.000 euro.

Tegenstem

De liberale FDP stemde als enige partij tegen de tweetalige verkeersborden. Voor het Nordfriisk Instituut in Braist/Bredstedt was dat aanleiding om de partij vorige week uit te nodigen. Dat was niet zonder resultaat, want landdaglid Anita Klahn had na afloop van haar bezoek spijt van haar tegenstem.

Laatste Friesspreker

In de Noord-Friese hoofdstad Hüsem/Husum wonen maar weinig Friessprekers. Maar de naam van het treinstation en zelfs die van het politiebureau zijn hier tweetalig. Het Noord-Friese taalgebied begint een stukje noordelijker bij het dorp Struckum. Burgemeester Petersen denkt dat een 90-jarige inwoonster de laatste Friesspreker van het dorp is, maar volgens voorzitter Ilse Johanna Christiansen van de Friesenrat wonen er meer Friestalige families in het dorp. Mevrouw Christiansen vindt dat de bevolking volgend jaar wel goed moet worden voorgelicht, als alle wegwijzers tweetalig worden. "In Nordfriesland zijn veel meer mensen die zich Fries voelen dan mensen die het spreken. Het is heel belangrijk om die er nauw bij te betrekken. Je kunt zoiets niet alleen vanuit Kiel opleggen."

Trots

Noord-Friese activisten als Ilse Johanna Christiansen en Lars Harms zijn volgens eigen zeggen 'trots' dat Nordfriesland eerder tweetalige wegwijzers heeft dan het 'grote' Fryslân in Nederland. "Fryslân is in veel opzichten een voorbeeld voor ons", zegt Harms. "Onderwijs in het Fries is beter geregeld in het Nederlandse Fryslân, media ook. Nu zijn wij een keer eerder dan jullie, dat vind ik mooi." Het Duitse bundesland Sleeswijk-Holstein heeft kortgeleden een samenwerkingsovereenkomst gesloten met de provincies Fryslân, Groningen en Drenthe. Sleeswijk-Holstein heeft hierbij de ambitie uitgesproken met name op het gebied van minderheidstalen te willen samenwerken met Fryslân. Het Fries is niet de enige minderheidstaal van Sleeswijk-Holstein, want naast Duits en Fries worden in de noordelijke deelstaat ook nog Deens, Platduits en Zuid-Jutlands gesproken.

Studie

Behalve tweetalige verkeersborden en een eigen Nordfriisk Instituut heeft de Noord-Friese minderheid ook een eigen volwaardige studierichting Fries aan de  Universiteit van Kiel. Studenten krijgen hier onder andere colleges in ons Fries van professor Jarich Hoekstra. De studierichting 'Friesische Philologie' heeft momenteel zo'n 25 studenten. Verder zijn er nog 25 andere belangstellenden die gastcolleges volgen.

Trefwoorden: 
wegwijzers Nordfriesland
(advertinsje)