Vuurwerkhandelaar heeft 26 lawinepijlen onder bed liggen

28 nov 2016 - 20:20
(fotofoarbyld)

Drie vuurwerkverkopers hebben maandag fiksewerkstraffen gekregen voor handelen in illegaal vuurwerk. In twee van de drie zaken kwamen polities de verkopers door een undercover-actie op het spoor. Ze hadden het vuurwerk vorig jaar op internet te koop gezet. De polities deden net alsof ze het wilden kopen.

Een inwoner (23) uit Oudega (Sm.) had zonder dat hij het doorhad met een politieman een afspraak gemaakt bij een carpoolplaats bij Frieschepalen. Thuis had hij 26 lawinepijlen onder zijn bed liggen. Die kunnen het hele huis laten ontploffen,

Nitraat

De Oudegaster zei bij de handel tegen de politieman in burger dat hij onder andere vlinderbommen en nitraat te koop had. Die verkoper kreeg een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van een half jaar.

Mantelzorger

Een 29-jarige man uit Kollumerzwaag moest ook voorkomen. Had zijn vuurwerkvoorraad verstopt op de slaapkamer van een dorpsgenoot (63), bij wie hij als mantelzorger in dienst was. In de dozen zaten onder andere zogenaamde kobra’s. Die kunnen met een enorme knal ontploffen. De oude man zei dat hij daar niets van wist, maar dat geloofde de rechter niet. Als de man van 63 nog eens wordt betrapt, moet hij een maand de cel in. Hij kreeg geen werkstraf omdat hij kwakkelde met zijn gezondheid. De 29-jarige man kreeg een werkstraf van 100-uur, en een voorwaardelijke celstraf van negen maanden.

170 kilo illegaal vuurwerk

In de derde zaak, van een 42-jarige Leeuwarder heeft de politie geen pseudo aankoop gedaan. De man had al geen advertenties meer online staan toen de politie hem op het spoor kwam. Eind december kwam de politie bij hem terecht. De man had 170 kilo aan illegaal knalvuurwerk thuis liggen. Dat had hij uit België gehaald. De Leeuwarder kreeg een werkstraf van 180 uur en een voorwaardelijke celstraf van een half jaar. 

Trefwoorden: 
vuurwerk
(Advertentie)
(Advertentie)