"Dat het boek af is, is een pak van m'n hart"

28 nov 2016 - 18:10

Ze is nationaal recordhouder op de 10 kilometer bij de vrouwen, heeft drie keer meegedaan aan de Winterspelen in de jaren 90 en heeft nu een autobiografie geschreven: schaatster Carla Zijlstra. De oud-schaatster is geboren in Sneek en woont nu in Australië. In haar boek ‘Tussen hemel, ijs en aarde’ kijkt ze niet alleen terug op wat de topsport met haar heeft gedaan, maar ook hoe haar leven naast de topsport was.

Lang proces

Zijlstra is blij dat het schrijven erop zit en de biografie in de winkels ligt. “Dat het boek af is, is een pak van m’n hart.” Het schrijven van de biografie was namelijk een lang proces. Ze heeft er zo’n zeven tot acht jaar aan gewerkt.

Er staan dan ook veel details in. "Omdat het denk ik anders een heel saai boek was geworden, met tijden en wedstrijden die je half weergeeft. Dus ik denk dat als je dan zoiets gaat schrijven, dan gaat het ook om die details!", zegt Zijlstra. "De mooie herinneringen, daar heb ik veel details van. Het is een heel beeldend verhaal, waarbij je hopelijk begrijpt hoe dat voelde. Als je dat niet in details beschrijft, hou je er weinig van over."

Auto-immuunziekte

Het boek van Zijlstra is ook persoonlijk. Eén van de zaken die aan bod komt is haar auto-immuunziekte. Ze schrijft dat het erg zwaar was om de ziekte te hebben. Zijlstra wist daardoor niet of ze nog wel verder kon schaatsen. "De twijfel die dit bij je oproept, daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Dan overwin je het en dan denk je 'Soms heb je dat misschien wel nodig om het beste uit jezelf te halen. Dat klinkt heel gek, maar het schakelt ook wel weer heleboel andere dingen uit waar je je niet meer druk om maakt.” De auto-immuunziekte heeft Zijlstra nog steeds. Soms gaat het beter, soms minder, zegt ze.

Schaatsen in Australië

Schaatsen doet Zijlstra in Australië niet veel. Er ligt bijna geen natuurijs en er zijn geen kunstijsbanen in het land voor de langebaan. Wat dat betreft is het schaatsen nu uit haar leven. Aan de andere kant blijft de sport altijd bij haar, zegt Zijlstra. De biografie is daar wel het bewijs van.

Trefwoorden: 
Carla Zijlstra
(Advertentie)
(Advertentie)