Nieuwe ambu-heli Leeuwarden gepresenteerd

28 nov 2016 - 13:56

In Leeuwarden is maandagochtend de nieuwe ambulance-helikopter gepresenteerd op de vliegbasis in Leeuwarden. Het is de eerste in zijn soort in Nederland. Het grote verschil met de traumahelikopters is dat deze er volledig op gericht is om patiënten te verzorgen tijdens het vervoer naar het ziekenhuis.

Tien minuten

Bij de oude traumaheli werd nog veel vaker een medisch team naar de patiënt gevlogen. Een ander voordeel van de nieuwe heli is dat deze gewoon kan vliegen met mist en harde wind.

"We hebben hier alles aan boord wat ook in een gewone ambulancewagen zit", vertelt verpleegkundige Alice Hotke. Ze vindt het vliegen over het Wad prachtig maar dat is niet het grootste voordeel. "In een heel kort tijdsbestek ben je ergens. En tijd is zo belangrijk voor de patiënten." In tien minuten vliegt de helikopter van de Waddeneilanden naar het MCL in Leeuwarden.

De ambulances van de eilanden zullen door de komst van de nieuwe heli niet vaak meer met de boot naar de vaste wal komen. Daardoor kan er op de eilanden altijd een ambulance blijven staan.

(Advertentie)
(Advertentie)