Ongelukken op Friese wegen: "Vrachtauto kan moordwapen zijn"

27 nov 2016 - 14:50

De laatste tijd zijn er veel ernstige ongelukken op de weg. Volgens Sipke van der Meulen van het Regionaal Orgaan voor de Verkeersveiligheid in Fryslân heeft dat vaak te maken met dingen die mensen doen tijdens het rijden.

Hij staat er versteld van wat er allemaal achter het stuur gebeurt. "Eten, scheren, opmaken, roken, bellen, aantekeningen maken en vooral bezig zijn met de mobiele telefoon."

Op de Tsienzerbuorren bij Reduzum gebeurden in korte tijd wel zes ongevallen. Volgens bezoekers van chauffeurscafé de Blauwe Tent is er aan de weg niets veranderd, dus moet het wel bijna gaan om mensen die niet goed opletten tijdens het rijden. "Die telefoon is een verslaving, misschien moeten we daar maar aan wennen." 

Vrachtwagens

Opmerkelijk is het aantal vrachtauto's dat de laatste weken bij ongelukken betrokken is. De gevolgen zijn dan veel groter. Klaas Hoekstra van project Veilig Verkeer van de Chauffeursvereniging Friesland vertelt dat vrachtwagenchauffeurs vaak onder druk rijden. De druk om het beste te doen voor de baas.

Laagstaande zon

Rijinstructeur Jetse Visser ziet een mogelijke oorzaak in de tijd van het jaar: het is langer en eerder donker en de zon staat laag. En slaapapneu, waarbij mensen spontaan in slaap vallen. Het begint bijna een beroepsziekte te worden, zegt Visser. "Niet dat het vaker bij chauffeurs voorkomt, maar omdat chauffeurs gekeurd worden, komt het aan het licht." Jetse heeft een paar keer gehoord dat slaapapneu de oorzaak was van een ongeluk met een vrachtwagen.

Gedrag

Het grootste gevaar voor vrachtwagenchauffeurs is volgens Sipke van der Meulen het gedrag van het overige verkeer. Het is anders rijden met een vrachtwagen en dat hebben mensen niet door. Dit heeft allemaal te maken met de grootte en het gewicht van een auto met oplegger. "Als ze achter op een file klappen, moet je zien wat er gebeurt, dat is een drama, dan is het een moordwapen." 

Luister voor het volledige onderzoek naar de uitzending van Buro de Vries.

Trefwoorden: 
Buro de Vries ongelukken
(Advertentie)
(Advertentie)