Non-stop in de kerststemming met Douwe Heeringa

26 nov 2016 - 18:26
Kryst mei Douwe - Foto: Omrop Fryslân

Over vier weken is het alweer Kersttijd. Om alvast in de stemming te komen heeft presentator Douwe Heeringa de mooiste kerstmuziek op een rij zetten. In zijn programma 'Mei Douwe' geeft de presentator zondag het startschot voor 'Kryst mei Douwe'. Op de online radiozender is tot Kerst non-stop kerstmuziek te beluisteren. Wij vragen Douwe wat wij kunnen verwachten en hoe hij de muzieklijst heeft samengesteld.

Welke muziek kunnen we verwachten?
Er is veel keuze aan kerstmuziek, er zit dit jaar voor alle smaken wat bij. Natuurlijk zijn kerstklassiekers zoals de Messiah en het Weihnachtsoratorium te horen, maar ook Russische kerkmuziek, traditionele Christmas carols en wereldmuziek uit alle windstreken komen aan de beurt. En ook Edith Piaf, Frank Sinatra, Peggy Lee en Fairuz worden gedraaid.

Wat is de sfeer die je wilt oproepen met deze muziek?
De Kersttijd is een bijzonder gezellige tijd van het jaar. Maar sommige mensen zijn ook eenzaam met de kerstdagen. Muziek kan een troostende werking hebben en ik hoop dat de luisteraars die zich alleen voelen troost kunnen vinden in prachtige muziek.

Waar doe je inspiratie op voor muziek?
Ik luister het hele jaar door heel veel naar muziek. In de zomer begin ik dan met het selecteren van muziek voor de kersttijd. Uiteindelijk heb ik honderden muziekstukken uitgezocht voor het programma 'Kryst mei Douwe'. Het is niet alleen kerstmuziek, maar de sfeer van de muziek past erg goed bij deze tijd van het jaar.

Wat is je eigen ultieme kerstplaat?
Het Weihnachtsoratorium van Bach is toch wel een van mijn favoriete compositie voor de kersttijd. Ik vind Bach en Russische klassieke muziek eigenlijk altijd mooi. De vespers van Rachnominov vind ik ook goed bij de kersttijd passen. Het is verstilde muziek voor de donkere winterdagen. Ik begin mijn non-stop uitzending met Koppangen van Anne Sophie von Otter. Daar kom ik nou echt van in de kerststemming!

'Kryst mei Douwe' is vanaf zondag 27 november te beluisteren op omropfryslan.nl/krystmeidouwe en de Omrop-app.

Trefwoorden: 
Kryst mei Douwe
(Advertentie)
(Advertentie)