Omropverslaggever heeft ruzie met kampcommandant op Lesbos

26 nov 2016 - 16:12

"Aangenaam is het niet, op Lesbos", zegt verslaggever Auke Zeldenrust. Hij is op het Griekse eiland voor Omrop Fryslân, om aan de hand van zijn eigen jas het verhaal van de vluchtelingen daar in beeld te brengen. Anke-Marije Piebenga uit Akkrum riep een paar weken geleden op om jassen te geven voor Lesbos. Auke volgt de reis van de Friese jassen.

Hij kreeg er te maken met een boze kampcommandant en moest rennen om uit de handen van junks te blijven. "Misschien ben ik er wat al te naïef ingestapt. Het is hier wel anders dan bij de opvang in Grou of bij Heliconstate in Leeuwarden."

Burgemeester is niet de baas op Lesbos

"Ik had toestemming gekregen van de burgemeester op het eiland, maar wat blijkt nu, de commandant van het vluchtelingenkamp waar ik heen zou, is daar echt de baas. Dat is Stavros en die bepaalt wat daar gebeurt. Ik wachtte op hem en intussen was ik nog wat aan het praten en beelden aan het draaien. Toen kwam hij eraan. Hij stelde zich niet eens voor, maar barstte meteen los, zal ik maar zeggen. Boos! Ik moest wegwezen, ik moest de beelden weggooien die ik daar had gedraaid. En de toestemming die ik van de burgemeester had, kon ik wel weggooien. Dat zei hem helemaal niets. Met andere woorden: dat ging nog niet zo gemakkelijk."

Wie krijgt Aukes jas?

Auke wilde zijn jas toch kwijt. In het kamp lukte dat niet, maar buiten het kamp wel. "Er was een man, een Iraakse Koerd, die heeft mijn jas gekregen. En dat was ook nog niet gemakkelijk, want wij stonden daar met nog meer vluchtelingen en toen kwamen er twee Duitsers aan. Het waren junks. Die wilden de camera vernielen. Toen zei de vrijwilliger die bij mij was: 'Auke, ik zou maar rennen als ik jou was, want anders ben je je camera kwijt en dan is alles kapot'. Dus ik ben snel weggerend."

Het geeft aan hoe slecht de sfeer daar is, zegt Auke. En bij het andere vluchtelingenkamp een eindje verderop is het nog erger. "Daar moet je al helemaal niet met de camera komen. Ik ben er een paar keer voorbij gereden. Daar is prikkeldraad, bewaking, het leger is erbij. Ik heb wel gezien dat de omstandigheden daar slecht zijn."

Ze vragen mij om hulp

"Mensen vragen mij om hulp. Ze zien mij met mijn camera en komen naar mij toe. 'Vertel de wereld wat hier aan de hand is, want dit komt niet goed zo!' Dat gevoel heb je zelf ook wanneer je hier rondloopt. Voor de vluchtelingen is het eiland een gevangenis. Ze mogen er niet weg. En ze zitten hier veel te lang, ze zouden een hele korte asielprocedure krijgen, maar dat is dus niet het geval."

Grenscontrole

Auke is intussen weer bijgekomen van de hectiek. "Ik ben hier nu rustig op mijn hotelkamer, met uitzicht op zee. Daar ligt een boot van de marine, 'Border Force.' Ze houden hier de grenzen goed in de gaten." Hij heeft een nieuwe afspraak gemaakt om met de kampcommandant te praten.

Op een oproep in het televisieprogramma Fryslân Hjoed om jassen te geven voor de vluchtelingen op Lesbos werd massaal gereageerd. Auke volgt de reis van de jassen om zo het verhaal van de vluchtelingen dichterbij te brengen. Zijn bijdragen zijn dit weekeinde te horen op de radio. Hij is te volgen via internet en op donderdag 1 december zit Auke in de televisiestudio van Fryslân Hjoed.

(Advertentie)
(Advertentie)