Bart Canoy: 4 tot 11 procent veroordelingen onterecht

25 nov 2016 - 22:41

Strafrechtadvocaat Bart Canoy uit Leeuwarden kijkt niet raar op van een onderzoek waaruit blijkt dat tussen de 4 tot 11 procent van alle veroordelingen in het strafrecht niet terecht blijken. Volgens onderzoeker Ton Derksen die deze week het boek Onschuldig Vast uitbracht zijn er twee oorzaken aan te wijzen.

Al dan niet bewust kloppen dossiers in strafzaken niet en ook blijkt dat veel juristen niet goed genoeg zijn opgeleid om aan 'empirische waarheidsvinding' te doen. Dat geldt trouwens ook voor de advocatuur volgens Canoy.

"We moeten de hand ook in eigen boezem steken, al is het niet de taak van een advocaat, hij of zij behartigt uitsluitend de belangen van een verdachte". De Leeuwarder advocaat pleit ervoor om de zogenaamde 'herzieningsprocedure' aan te passen naar Engels voorbeeld. "Niet een nieuw feit maar het aantonen dat de argumenten om tot een verooderling te komen wellicht niet deugden. Je ziet in Engeland meer herzieningszaken leiden tot minder onterechte veroordelingen", seit Canoy.

Trefwoorden: 
Bart Canoy strafrecht
(Advertentie)
(Advertentie)