Strijd om kraakpand in Leeuwarden zit muurvast

25 nov 2016 - 21:27

De al een paar jaar durende strijd om een historisch kraakpand aan de Stationsweg in Leeuwarden zit nog steeds muurvast. De strijd gaat tussen de eigenaar en de gemeente Leeuwarden. Eigenaar Jur Raatjes uit Dokkum heeft door onafhankelijk onderzoeksbureau Hoekstra Brandbeveiliging een onderzoek laten instellen naar de veiligheid in het huis. Raatjes wil nu dat het huis wordt ontruimd of wordt gekeurd door de brandweer. Hij stelt burgemeester Ferd Crone persoonlijk aansprakelijk voor eventuele gevolgen in de toekomst.

In het rapport worden allemaal onveilige situaties aangegeven en aanbevelingen gedaan voor verbetering. De burgemeester zegt het huis weer te laten controleren. Volgens hem kan hij echter niet de brandweer erheen sturen of het huis laten ontruimen.

Raatjes is ongelukkig met de opstelling van de gemeente. Hij kan het huis op dit moment niet in en hij kan het ook niet verzekeren, zegt hij. Daarom kan hij ook niet verder met eventuele plannen. De eigenaar roept de gemeente op om goed naar het nieuwe keuringsrapport van Hoekstra te zien en hem constructief op te stellen, zodat hij het huis in ieder geval weer kan verzekeren.

(advertinsje)