Regeringspartijen willen toch meer geld voor omroepen

25 nov 2016 - 06:53

Regeringspartijen VVD en PvdA willen eenmalig 17 miljoen euro uittrekken voor de nieuwsvoorziening van regionale omroepen. De omroepen moeten het geld wel gebruiken om meer samen te gaan werken met elkaar, met kranten, en met de NOS.

Eerder trok het kabinet het plan al in om die samenwerking verplicht te maken. Omroepen wilden dat niet omdat de onafhankelijkheid van de redactie niet goed geborgd was. Met dit nieuwe voorstel is de geplande bezuiniging van 17 miljoen euro in elk geval voor het komende jaar van de baan.

Goed nieuws

Volgens directeur Jan Koster van Omrop Fryslân is het goed nieuws dat er meer geld komt om de bezuinigingen bij de regionale omroepen op te vangen. De omroepen mogen het geld niet geheel naar eigen inzicht besteden. Het geld moet gestoken worden in samenwerking met de NOS, de andere regionale omroepen, regionale kranten of lokale omroepen. Alleen in 2017 is er extra geld, de bezuinigingen moeten wel gewoon doorgaan. Koster is blij dat de regeringspartijen nu het belang inzien van goede regionale journalistiek.

Samenleving

Regionieuws is van belang voor de samenleving vinden de partijen. ''Mensen willen niet alleen weten wat de uitkomst is van de Amerikaanse presidentsverkiezingen, maar ook wat de provincie of gemeente heeft besloten of hoe die brand in het naburige dorp is afgelopen", zegt PvdA-Kamerlid Mohandis.

"De samenwerking is niet zo snel op gang gekomen als gehoopt en daarom steunen we de overgang naar de structurele samenwerking", zegt VVD-Keamerlid Ton Elias. "De regionale omroepen zijn nu wel echt aan zet."

Samenwerking

Eerder deze week werd al duidelijk dat de regionale omroepen van Fryslân, Groningen, Drenthe en Overijssel verder willen samenwerken. Eerst op technisch en financieel vlak, maar de omroepen sluiten niet uit dat ze op termijn ook samen programmas zullen maken.

(Advertentie)
(Advertentie)