Nieuw fotoproject Tryntsje Nauta: leden showkorpsen

24 nov 2016 - 22:31
Jeffrey fan de North Frisian Percussion Corps yn Dokkum - Foto: Tryntsje Nauta

Fotografe Tryntsje Nauta is bezig met een nieuw project. Ze maakt portretten van leden van Friese showbands. De bedoeling is dat er later een boek van verschijnt. Op de site Finster op Fryslân zijn de eerste foto's nu al te zien.

In Fryslân bestaan nog enkele tientallen showbands of showkorpsen. Trommelaars en blazers die feestelijk door de omgeving marcheren met voorop color guards met een vlag of majorettes  met een baton. Veel showbands doen ook mee aan taptoes en concoursen. De leden dragen kleurige uniformen.

Met-elkaar één

De uniformen waren wat Tryntsje Nauta zo aansprak, toen ze bedacht om de showbands te fotograferen. 'Ik vind het een heel interessante cultuur. Het is esthetisch, dat uniforme, allemaal dezelfde pakjes. Met-elkaar ben je één. Herkenbaar voor iedereen. Maar niet iedereen kent het van dichtbij. Een onbekende wereld met een lange geschiedenis, waar ik graag in wil kijken. Wie zijn de jongeren die daarvoor kiezen? Het is in die zin ook interessant: showbands zijn cultureel erfgoed met een onzekere toekomst.'

Zeevaartschool en oranjekoek

De serie portretten van muzikanten en majorettes doet denken aan een eerder project van Tryntsje Nauta: 'De Zee Roept' (2011) Toen zette zij studenten van de zeevaartschool op Terschelling in hun uniform op de foto. Eerder maakte Nauta ook foto's van oranjekoeken van Friese bakkers.

Trefwoorden: 
Tryntsje Nauta showkorps
(Advertentie)
(Advertentie)