GGD's testen meetapparaten overlast rook van houtkachels

24 nov 2016 - 22:09
Houtkachel - Foto: Scoopshot, Ria Van Zwieten

De GGD's in Noord-Nederland willen opnieuw kijken naar de instrumenten die worden gebruikt om rook van houtkachels te meten. Dat meldt RTV Drenthe. De reden is het toenemende aantal klachten van mensen over rook van houtkachels. De fijnstof in die rook kan kankerverwekkend zijn en mensen kunnen er stress van krijgen of problemen met ademen.

Vorig jaar deed de GGD al een eerste onderzoek. In het nieuwe onderzoek wil de GGD ook andere meetapparatuur testen.

Niet alle apparaten meten even secuur

Frans Greven van de GGD zegt dat ze bij verscheidene mensen hebben gemeten die zeiden last te hebben. Op de testapparaten van toen zagen ze dat de waarden in sommige gevallen te hoog waren. Het probleem is dat de apparaten niet allemaal even secuur meten. "Die hele houtrookproblematiek is een witte vlek. We moesten vorig jaar ergens beginnen. Nu lijkt het erop dat we wat kunnen vinden."

Meldpunt rookoverlast

Roland van der Hoek van het landelijk meldpunt Rookoverlast in Drachten vindt dat gemeenten met het onderzoek een verkeerde keuze maken. "Een duur meetinstrument kost zo'n 20.000 euro. Als gemeenten met-elkaar zo'n apparaat aanschaffen, vallen de kosten wel mee".

Duitse regels als voorbeeld

Van der Hoek vindt ook dat gemeenten beter de Duitse regelgeving kunnen overnemen. Daar is de bewijsvoering omgedraaid, want daar moet de stoker aantonen dat hij het goed doet. "Gezondheidsschade door houtrook is moeilijk aan te tonen. In Duitsland moeten mensen met een houtkachel daarom verplicht twee keer per jaar een roetmonster uit de pijp laten nemen. Zo kunnen ze aantonen dat het hout op een goede manier verstookt is. Volgens Van der Hoek voorkom je met de Duitse regelgeving ook ruzie met de buren. "Controle is beter dan dat je moet bewijzen dat je last hebt."

Onderzoekssubsidie

De GGD heeft voor het vervolgonderzoek subsidie toegezegd gekregen door de Academische Werkplaats Milieu en Gezondheid. Ze hopen ook nog op een bijdrage van het rijk.

Trefwoorden: 
GGD houtkachel
(Advertentie)
(Advertentie)