"Waddenbodem zakt sneller, Kamp moet ingrijpen"

24 nov 2016 - 20:35
(fotofoarbyld)

De Waddenvereniging wil dat minister Kamp ingrijpt bij de gaswinning van de NAM onder de Waddenzee. Een onafhankelijke heeft geconstateerd dat de bodem van de Waddenzee voor het tweede jaar op rij meer gezakt is dan dat de NAM had voorspeld. De afspraak is dat bij de gaswinning de hand aan de kraan wordt gehouden, om te voorkomen dat er schade aan de natuur ontstaat.

De Tweede Kamer heeft eerder dit jaar de minister al laten weten dat er twijfels zijn over dat principe van 'hand voor de kraan'.

Onacceptabel

De minister heeft het rapport gekregen en doorgestuurd naar de kamer, maar zonder erbij te zeggen wat hij zal doen om meer schade te voorkomen. De Waddenvereniging vindt dat onacceptabel.

Ternaard

De vereniging vraagt de minister dan ook om de gaswinning stil te leggen en al helemaal geen nieuwe winning toe te staan, zoals de NAM van plan is bij Ternaard. Het Waddengebied valt elke dag voor een groot deel droog. Bodemdaling kan daar van grote invloed op zijn en daarmee op de natuur in de Waddenzee. De bodem zakt nu meer als verwacht, niemand weet hoe dat komt en toch mag de NAM doorgaan met gaswinning. Dat zijn voor de Waddenvereniging twee goede redenen om alarm te slaan.

Binnen de grenzen, zegt NAM

Volgens de NAM blijft de bodemneergang door de gaswinning binnen de grenzen die zijn toegestaan. Dat concluderen zij in de jaarlijkse rapportage. De Commissie Milieu Effect Rapportage vindt die conclusie aannemelijk.

(Advertentie)
(Advertentie)