Pechstein moet omkijken naar een nieuwe schaatsenslijper

24 nov 2016 - 20:25

De dood van de Friese schaatsenslijper Sipke Bosma is voor Claudia Pechstein een ramp. Dat zei oud-schaatster en coach Sijtje van der Lende tegen Omrop Fryslân. De Duitse schaatsster kwam altijd bij Bosma, zegt Van der Lende. "Die kwam dan bij de eerste de beste worldcup met haar materiaal, en dan was dat allemaal wat versleten. Dan moest Bosma het weer in orde maken. Pechstein heeft nu wel een probleem, denk ik."

Gordijnrails

"Vroeger had je de vaste schaatsen. Dat was voor iedereen gelijk. Maar toen kreeg je de klapschaats. Eerst was dat een ramp, want dat klapspul vloog er onder vandaan, maar Bosma kon altijd wel wat bedenken, zodat het weer goed kwam. Hij zette er gordijnrails tussen, of een stukje waterleidingbuis. Dan was het wat steviger. Hij kon overal een oplossing voor vinden."

Tonny de Jong

Van der Lende is ook de coach geweest van Europees allroundkampioene Tonny de Jong. "Ik heb Bosma wel eens gebeld, en dan zei ik "Tonny, die schaatst zo breed, kunnen wij daar niet wat aan doen?" Al was het half tien 's avonds, maar Bosma zei: "Kom maar even". En dan ging ik naar Bosma, en die deed wat aan de schaatsen. Dat vertelden we Tonny niet. Wij lieten haar drie weken rijden, en dan zei Tonny dat het goed ging. Nee, dat had Bosma dan weer bedacht!"

Specialistisch werk

Van der Lende coacht nu noch in clubverband. Ze zit bij de schaatsclub in Heerenveen. Wie ze nu moet bellen, als er wat met de ijzers is, moet ze even over nadenken. "Ik zou niet weten wie het moet overnemen. Er zijn veel meer mensen die goed kunnen slijpen. Daar heb je nu ook machines voor en zo. Maar hij zag ook de kleine dingen. De rondingen en buigingen, en weet ik watvoor gekkigheden allemaal, dat is heel specialistisch werk, en ik zou niet weten wie dat in Nederland, laat staan in Friesland, nog zou kunnen. Als er een was die wat met schaatsen had, op welk niveau dan ook, dan zei ik altijd: 'Ga even naar Joure, ga even naar Bosma.'"

(Advertentie)
(Advertentie)