Verslaggever Auke Zeldenrust volgt winterjas naar Lesbos

24 nov 2016 - 19:18

Het lot van de vluchtelingen op de Griekse eilanden is voor veel mensen ver weg en mogelijk te groot om te bevatten. Omrop Fryslân-verslaggever Auke Zeldenrust brengt het verhaal van vluchtelingen dichterbij via zijn eigen winterjas. Die brengt hij zelf naar Lesbos en aan de hand van die jas vertelt hij het verhaal van de vluchtelingen. Hij volgt de jas naar Lesbos: Welke reis maakt de jas, wie wordt de nieuwe eigenaar en wat is zijn geschiedenis en toekomstperspectief.

Winterjassen voor Lesbos

Nog steeds komen vluchtelingen aan op de Griekse eilanden. Ze worden daar opgevangen in kampen, wachtend op de volgende stap in hun procedure. Niet alleen staat hun onzekerheid te wachten, maar ook de koude winter komt eraan. Daarom begon Anke-Marije Piebenga uit Akkrum met een paar vriendinnen een actie om jassen in te zamelen. Op een oproep van haar in Fryslân Hjoed werd veel gereageerd. Er werd meer ingeleverd dan de actievoerders eigenlijk aankonden. Mid november ging een vrachtwagen vol jassen naar Lesbos.

#jasvoorlesbos

Zeldenrust vertelde op donderdag 14 november bij Fryslân Hjoed over zijn plan. "Ik wil naar het vluchtelingenkamp bij Mytilini toe en met de bewoners en hulpverleners praten. En natuurlijk wil ik graag het levensverhaal horen van de man die mijn jas krijgt." In het vluchtelingenkamp bij Mytilini, Karatepe, wonen ongeveer 1100 mensen, waaronder veel kinderen.Volgens 'insiders' is dit het meest humane kamp op het eiland.

Op vrijdag 25 november en zaterdag 26 november is Zeldenrust op Lesbos en zal hij op televisie, radio en internet zijn te volgen. Zo twittert Auke onder andere verhalen en foto's onder #jasvoorlesbos en zal hij vrijdag 25 november op de radio te horen zijn bij No yn Fryslân. Op donderdag 1 december is Auke terig bij Fryslân Hjoed met zijn reportage en verhalen.
 

Trefwoorden: 
Auke Zeldenrust jas Lesbos
(Advertentie)
(Advertentie)