Frisia mag zout winnen onder de Waddenzee

23 nov 2016 - 13:01

Frisia Zout in Harlingen mag zout winnen onder de Waddenzee. Dat heeft de Raad van State bepaald. Organisaties als de Waddenvereniging en Natuurmonumenten probeerden de winning tegen te houden, omdat ze bang zijn voor grote gevolgen voor de natuur.

De Raad van State denkt echter dat die gevolgen wel gaan meevallen. Wel moet Frisia Zout de bodem meer in de gaten houden dan eerder was bedacht. Het is nog niet duidelijk wanneer de winning onder het Wad begint. Frisia Zout moet nog veel voorbereidingen doen.

De natuurorganisaties noemen het besluit van de Raad van State een smet op de titel 'mooiste natuurgebied' die het Waddengebied onlangs won. Ze hebben er tien jaar aan voorbereiding, protesten en juridische procedures in gestoken om de zoutwinning tegen te gaan.

Auke Wouda van de Waddenvereniging vindt de uitspraak "heel erg teleurstellend. Ik vind dat je een gebied, dat werelderfgoed is, met rust moet laten. Er zijn genoeg andere plekken in Nederland waar je zout kunt winnen, waarom moet dat dan juist in het Waddengebied."

Durk van Tuinen van de zoutfabriek is heel blij met het besluit. "We gaan nog een paar jaar onder land boren omdat we tijd nodig hebben om onder zee te boren. Zo moet er onder andere een boortoren komen."

(advertinsje)