Friese kinderdagverblijven redelijk veilig

22 nov 2016 - 14:11

De Friese kinderdagverblijven zijn over het algemeen redelijk veilig. Dat laat GGD-Fryslân weten als reactie op berichten van GGD-Nederland dat, vooral in de grote steden, veel mis is met de veiligheid in kinderdagverblijven. In de arme wijken van grote steden zou bijna de helft van de kinderdagverblijven en peuterspeelzalen onveilig zijn.

In Fryslân is dat niet aan de orde, zegt Frans Haenen van GGD Fryslân. Ook de kinderdagverblijven in de armere wijken van Leeuwarden zijn veilig, zo blijkt uit de gegevens van de GGD.

Elk jaar controle

De GGD controleert alle kinderdagverblijven een keer per jaar. De verblijven zijn aansluitend verplicht om de rapporten van de GGD openbaar te maken op hun website. De GGD voert controle uit op diverse niveaus. Kinderdagverblijven die de zaken goed voorelkaar hebben, krijgen de kleur groen en krijgen alleen maar een lichte controle. Bedrijven met grote veranderingen, zoals nieuwe medewerkers, fusie of grote groei, krijgen een uitgebreidere inspectie. Die controles vinden onverwachts plaats, zonder afspraak van tevoren. Redenen om te twijfelen over de veiligheid van kinderdagverblijven in Fryslân is er gewoonlijk niet. De GGD ziet ook geen verschil tussen veiligheid bij de grotere ketens en kleinere zelfstandige aanbieders van kinderopvang.

Verbeterpunten

In de praktijk zien inspecteurs van de GGD bij inspectie wel een aantal kleinere verbeterpunten. De organisatie voor kinderopvang krijgt aansluitend de gelegenheid om die te verbeteren. De meeste organisaties voor kinderopvang nemen de veiligheid heel serieus, zo is de indruk van de GGD, en hetzelfde geldt voor de meeste Friese gemeenten.

(Advertentie)
(Advertentie)