Fryslân Ring: Breedbandfonds voor internet moet weer open

21 nov 2016 - 20:54

Coöperatieve vereniging Fryslân Ring heeft de provincie gevraagd om het provinciale breedbandfonds weer te openen voor nieuwe aanvragen. Dat fonds is drie jaar geleden opgericht om zo'n 25.000 adressen in het buitengebied aan breedbandinternet te helpen. In dat fonds zit volgens Fryslân Ring nog een bedrag van 60 miljoen euro, maar is op dit moment gesloten voor aanvragen. Als het aan de vereniging ligt, wordt het fonds heel snel weer opgesteld.

Nominatie

Fryslân Ring krijgt naar eigen zeggen elke dag aanvragen van mensen in het buitengebied die erg de behoefte hebben aan een beter internetverbinding. De afgelopen jaren heeft de vereniging op vijf plekken in Friesland een open commerciëel netwerk aangelegd, waar verscheidene providers gebruik van kunnen maken. Dit werk leverde zelfs een nominatie op voor de European Broadband Award. Fryslân Ring wil snel verder met de aanleg van open netwerkjes in het buitengebied, maar dat kan naar eigen zeggen niet zonder steun van de provincie.

Andere aanpak

De provincie Friesland koos een tijd geleden voor een andere aanpak van het breedbandprobleem en wil aandelen nemen in Kabel Noord. Zo zou dit bedrijf glasvezel aan kunnen leggen in het buitengebied. Tegen dat plan kwamen bezwaren van andere partijen en sinds die tijd ligt de aanleg van breedbandinternet op het platteland stil.

Geen commentaar

Onder andere juristen onderzoeken op dit moment wat de beste mogelijkheid is om het buitengebied van breedbandinternet te voorzien. Een woordvoerder van de provincie laat weten dat de provincie van plan is om over een paar dagen bekend te maken hoe het verder moet met de aanleg. Tot die tijd geven ze geen commentaar op het verzoek van Fryslân Ring.

(Advertentie)
(Advertentie)