''Fosfaatakkoord is niet duurzaam en niet rechtvaardig''

19 nov 2016 - 12:54

Het fosfaatakkoord van staatssecretaris Martijn van Dam en de zuivelsector is niet duurzaam en ook niet rechtvaardig. Dat zeggen Herman en Sjoukje Flapper. Zij melken tweehonderd koeien bij Domwier, tussen Grou en Wergea, en hebben in verhouding tot het aantal koeien voldoende land. Zij vinden het onbegrijpelijk dat de politiek niet meer naar de grondgebonden landbouw heeft gekeken als uitgangspunt voor het fosfaatakkoord.

Koeien inleveren

Volgens het plan dat er nu ligt, moeten ook extensieve en biologische boeren koeien inleveren om een probleem op te lossen dat zij niet hebben veroorzaakt. Flapper vindt dat niet rechtvaardig en moet ook nog zien of voldoende boeren vrijwillig zullen ophouden om de doelstelling van minder fosfaatproductie en veel minderen koeien te halen.

Verhuizen

De Flappers houden er rekening mee dat het akkoord voor vele boeren aanleiding kan zijn om naar het buitenland te verhuizen. Aanstaande dinsdag is er in het Abe Lenstrastadion een grote informatiebijeenkomst voor boeren die overwegen naar Duitsland te verhuizen. Als boeren die nu in Nederland stoppen een mooie premie krijgen van het Rijk en de zuivelsector, kan dat zo'n stap weer een stuk eenvoudiger maken, ook omdat de grond in Duitsland een stuk goedkoper is dan in Nederland.

Trefwoorden: 
fosfaat koeien akkoord
(Advertentie)
(Advertentie)