Omstreden wet voor zelfstandigen wordt uitgesteld

19 nov 2016 - 09:59

Staatssecretaris Wiebes van Financiën heeft de omstreden wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) uitgesteld tot in elk geval 2018. Dat maakte de staatssecretaris vrijdagmiddag bekend, nadat werkgeversorganisaties eerder op de dag al pleitten voor een oplossing. De zelfstandigen zonder personeel, de zzp'ers, en hun opdrachtgevers hoeven door het uitstel daarom nog niet bang te zijn voor problemen met de Belastingdienst.

Schijnzelfstandigheid

De wet DBA was bedoeld om beter onderscheid te maken tussen zelfstandigen zonder personeel en mensen in loondienst. Waar ondernemers voorheen een VAR-verklaring moesten aanvragen, werden per 1 mei 2016 de zogenaamde modelovereenkomsten ingevoerd. Daarin worden afspraken gemaakt over het werk, zowel opdrachtgevers als zzp'ers zijn ervoor verantwoordelijk dat er volgens de overeenkomst wordt gewerkt. Mensen die zzp'er zijn, maar feitelijk in dienst zijn van een werkgever, zouden beboet kunnen worden. Maar omdat de wijze van werken al tientallen jaren aan het veranderen is, moet er meer tijd komen voordat de wet definitief ingevoerd kan worden.

Geen boetes

In de tussentijd legt de Belastingdienst geen boetes op aan zzp'ers en opdrachtgevers. Wel zegt Wiebes dat er een uitzondering gemaakt wordt voor de ''echte valsspelers''. Zelfstandigen en opdrachtgevers zijn blij met de beslissing van de staatssecretaris. Werkgeversorganisaties vroegen hem vrijdagochtend al de wet in de ijskast te zetten.

Verlies van werk

Door de onzekerheid over de nieuwe regels dreigden zelfstandigen niet meer ingehuurd te worden door opdrachtgevers. De zzp'ers verloren daardoor opdrachten.

Trefwoorden: 
ZZP'er wet DBA zelfstandigen
(Advertentie)
(Advertentie)