Jaar celstraf geëist tegen oplichter uit Emmen

18 nov 2016 - 14:07
Justysje - Foto: Omrop Fryslân

Tegen een 29-jarige man uit Emmen is een celstraf geëist van een jaar, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Hij heeft in januari en februari verschillende bouwbedrijven opgelicht, ook Friese. De man kocht duur gereedschap en machines op naam en rekening van bouwbedrijven waar hij zelf niet werkte. De verdachte heeft op die wijze zeker tien bedrijven in onder andere Sneek, Dokkum, Assen, Groningen en Zwolle voor tienduizenden euro's opgelicht.

Schulden

Als de Emmenaar busjes zag rijden van aannemersbedrijven, zocht hij uit of er meerdere mensen werkten. Was dat het geval, dan deed hij zich voor als werknemer van dat bedrijf en bestelde hij allerei dure machines op rekening van het bedrijf. Het gereedschap verkocht hij weer aan een opkoper die hij via Marktplaats had leren kennen.

De man deed dit omdat hij grote schulden had. Hij liep tegen de lamp toen de politie hem eind februari bij Lelystad controleerde omdat hij nog boetes had openstaan. Zijn auto lag vol met gereedschap. De man bekende toen alles.

Begin januari is hij veroordeeld voor dezelfde soort oplichting. De 58 dagen gevangenisstraf die hij voorwaardelijk opgelegd had gekregen, moet hij nu uitzitten van de officier van justitie. Van de bouwbedrijven die zijn opgelicht, hebben maar twee een schadevergoeding gevraagd. De Emmenaar moet deze bedrijven in totaal duizend euro betalen, vindt de officier van justitie. Op 2 december is de uitspraak.

Trefwoorden: 
oplichting rechtzaak
(Advertentie)
(Advertentie)