VIDEO:Hulpverleners verdrinkingsdrama Sneek krijgen oorkonde

16 nov 2016 - 20:22

De negen personen die zich in maart hebben ingezet om een gezin uit het water te redden in Sneek, hebben woensdagmiddag een oorkonde gekregen. Bij het ongeluk reed een gezin uit Texel met de auto de gracht in op de Rienck Bockemakade in Sneek. Omstanders probeerden het drietal nog te redden. De vader en stiefdochter kwamen echter om het leven. De moeder overleefde het ongeval wel, dankzij de omstanders.

"U aarzelde niet"

Burgemeester Hayo Apotheker van Súdwest-Fryslân reikte de oorkonde van de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen uit in het gemeentehuis van Sneek. Hij prijsde de negen redders in een korte toespraak: "Op het moment dat de auto te water raakte, was u daar. U zag het gebeuren of was in de buurt. En u aarzelde niet. U heeft allemaal een rol gepakt in deze reddingsactie en samengewerkt om de slachtoffers te helpen. Wat u heeft gedaan, is niet vanzelfsprekend. Niet iedereen komt in actie, niet iedereen heeft de moed om te doen wat u heeft gedaan."

Zoals op tv

Froukje van Duinen-Postma is een van de personen die meegeholpen heeft de slachtoffers te redden. “Ik had nog nooit gereanimeerd, maar ik heb gedaan zoals ik het ooit op tv had gezien. Het hele gebeuren heeft grote indruk op mij gemaakt. De eerste weken na het ongeluk durfde ik amper naar de plaats te kijken waar het drama zich allemaal heeft afgespeeld. Wij hebben een dochter die even oud is als Lissa, dat maakt het voor mij ook heel wrang dat het meisje overleden is.”

De familieleden van de slachtoffers waren ook aanwezig, net als vertegenwoordigers van de politie, de brandweer en de Vereniging tot Redding van Drenkelingen.

(Advertentie)
(Advertentie)