"Regels voor vervangen windturbines moeten eenvoudiger"

16 nov 2016 - 17:50

Bestaande windturbines op het Friese vaste land moeten vervangen kunnen worden door nieuwere, luxere exemplaren. Alleen dan haalt de provincie de doelstelling om in 2020 530,5 megawatt aan windenergie te produceren. Dat zegt fractievoorzitter Wiebo de Vries van de ChristenUnie in Provinciale Staten. Hij roept dus op tot het vereenvoudigen van de regels.

Nu is het nog zo dat nieuwe windturbines door de vergunning niet mogen afwijken van de oude molens. Maar die hebben daar al minimaal 15 jaar draaien op zitten en zijn zwaar verouderd. Nieuwe windturbines zijn groter en hebben nieuwere technieken.

85% staat op omvallen

Afgelopen maandag maakte de vereniging Windturbine-Eigenaren Friesland zich ook zorgen. In Friesland moet er van de totale 530,5 megawatt windenergie 160 megawatt op het land gewonnen worden. De meeste energie zal gewonnen worden op het water van het IJsselmeer bij het Wynpark Fryslân. Verder komen er molens bij de kop van de Afsluitdijk en bij de Noordoostpolder.

Uit een rapport van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland blijkt dat er op dit moment 168 megawatt windenergie op het Friese land wordt gewonnen. In 85 procent van de gevallen (142 megawatt) wordt de windenergie binnen gehaald door molens die op omvallen staan.

Als Friesland de doelstelling van 530,5 megawatt windenergie in 2020 niet haalt, dan is de ChristenUnie band dat het Rijk bepaalt waar molens geplaatst zullen worden in Friesland. En dat moet niet, zegt fractievoorzitter Wiebo de Vries.

(Advertentie)
(Advertentie)