Studenten zijn moe, maar wel tevreden over hun leven

16 nov 2016 - 17:27

Hoe gaat het met de student anno 2016? Hebben ze stress, is het leenstelsel funest, leven ze wel gezond en hoe kijken ze naar de toekomst?

Onder eerstejaarsstudenten van NHL Hogeschool, Stenden en Van Hall Larenstein is onderzoek gedaan naar de lichamelijke- en psychologische gezondheid. Bij elkaar hebben 747 Leeuwarder HBO-studenten de vragenlijst ingevuld.

De studenten geven aan dat ze over een langere tijd moe zijn, geregeld migraine hebben en ook komen dyslexie en dyscalculie vaak voor. Wat roken betreft laten ze over het generaal wel een gezonde levensstijl zien.

Piekeren

Minder gezond zijn de studenten als het gaat om sporten, alcohol en schulden. Ook geven ze aan dat ze onzeker, zenuwachtig en gespannen zijn en veel piekeren. Klachten die met die spanning te maken hebben zijn vermoeidheid, hoofdpijn en slecht in slaap kunnen vallen. De studenten maken zichzelf trouwens niet druk over hoe ze leven. Ook 90 procent van de studenten is tevreden tot heel tevreden met het leven.

Pesten

Een derde van de studenten heeft last van pesten en discriminatie, een op de vijf heeft problemen met schoolwerk en ruzies met ouders. Hetzelfde deel van de studenten heeft last van ingrijpende zaken zoals een echtscheiding van ouders en geeft aan dat ook van invloed is op de studie.

Vertrouwen

De studenten hebben vertrouwen in de toekomst en zijn tevreden met hun leven. Lichamelijke en psychische gezondheid is van belang voor studenten om succesvol te kunnen studeren en de studie binnen de gestelde tijd af te maken. Betere gezondheid kan door: betaalbare opties in de kantine, stimuleren van sport, normaliseren van problematiek zoals burn-out als gevolg van studiedruk, bespreekbaar maken van problemen en meer studenten meer steunen in het eerste jaar.

Onderzoek

Het onderzoek is gedaan door lectoraat iHuman/Welzijn Zorg Digitaal van de NHL in samenwerking met de andere hogescholen, Stichting Leeuwarden Studiestad en GGD Friesland. De respons van dit onderzoek was 16 procent. Dat is niet heel veel, maar andere onderzoeken van bijvoorbeeld de GGD geven hetzelfde beeld. Het onderzoek bestond uit 62 vragen.

Trefwoorden: 
HBO student Leeuwarden onderzoek
(Advertentie)
(Advertentie)