Heemstra State in Oentsjerk: "Hier heb ik mensen om me heen"

16 nov 2016 - 15:50

Een bakje kaarten staat vlak naast de ingang van Heemstra State in Oentsjerk. Een zelfgemaakte verjaardagskaart kost een euro. Het kan in het bakje dat ernaast staat. Een vrouw rekent twee kaartjes af. "Ze zijn gemaakt door mensen die hier knutselen." Zelf is ze elke week aan het breien aan de grote tafel in de hal van Heemstra State. Door de vrouwen wordt vooral gepraat en gelachen. Het is een plek waar ze elkaar kunnen ontmoeten.

Door Hayo Bootsma

"Ik eet hier ook altijd. Ik ben alleen. Hier heb ik mensen om me heen." Het is typerend voor Heemstra State. In het verleden is het opgezet om een nieuwe vorm van zorg te combineren met diensten. In een kleine plaats als Oentsjerk was dat een uitkomst. Kleine ondernemers en de kinderopvang konden daar terecht. Het groeide uit tot een groot internationaal voorbeeld. Maar nu lopen een aantal subsidies af en dreigt een groot financieel tekort.

Tekort

Al een paar jaar is er een tekort van vijf ton. Dat loopt op naar ruim acht ton volgend jaar. Zorginstelling Patyna, die het gebouw beheert, kan het niet oplossen. Patyna wil graag dat het open blijft. Het dienstencentrum is van groot belang voor Heemstra State zelf en ook de dorpen daar omheen. Een projectgroep is nu bezig met het vinden van een oplossing. Maar dat is geen gemakkelijke opdracht. Een man die aan het biljerten is ziet maar een oplossing: "Er moeten hier meer mensen komen. Het is echt een mooie plek. Ik kom zelf uit Burdaard. Dit is voor in de buurt de enige plek waar ik kan goed biljarten."

Uit de gang klinkt muziek. Er wordt geoefend door de mensen betrokken bij Ryk troch Muzyk. "We spelen alles. Van een mars tot meezingers." Het wordt gewaardeerd. Een van de bewoners van it Skewiel zit te genieten aan een tafel. "Ja, geld is en blijft een probleem. Het zou o zo jammer zijn als dat gevolgen heeft voor ons. We kunnen niet makkelijk een andere plek vinden," zegt een van de muzikanten. En dat is waar eigenlijk iedereen bang voor is: dat ze een centrale plek kwijtraken.

Ontmoetingsplek

Het is de grondleggers van Heemstra State gelukt om er een ontmoetingsplek van te maken voor het dorp en de omliggende plaatsen. Maar het heeft altijd gedreven op subsidiepotjes die nu leeg raken. Als er geen goede financiële oplossing komt, is de kans groot dat er van die spilfunctie amper meer iets overblijft.

Trefwoorden: 
Heemstra State Oentsjerk
(Advertentie)
(Advertentie)