Dokkum telt 500 karakteristieke gebouwen

16 nov 2016 - 11:47

In de historische binnenstad van Dokkum staan 150 rijksmonumenten. Nog meer gebouwen zijn echter de moeite waard. De gemeente heeft daar onderzoek naar gedaan en concludeerde dat er 500 karakteristieke gebouwen in en bij de stad staan.

In het onderzoek hebben architectuurhistorici de cultuur- en bouwhistorische waarde in kaart gebracht. Ze hebben ruim 3.000 gebouwen aan de buitenkant bekeken. Aan de hand van 20 criteria van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed zijn scores toegekend.

Van die lijst kunnen dus 500 als karakteristiek worden bestempeld. De gemeente wil bewoners en eigenaren bewust maken van de bijzondere waarde van hun gebouw. "Inwoners van Dokkum wonen in een schitterende stad en mogen er ook trots op zijn als ze in een prachtige woning met een mooi verhaal wonen", zegt wethouder Albert van der Ploeg.

Bestemmingsplan

In 2017 stelt de gemeenteraad het bestemmingsplan Dokkum vast. Daarin worden ook de 500 karakteristieke panden aangewezen. De bescherming van de hoofdvorm van het gebouw wordt niet strenger dan onder de huidige regels van het beschermde stadsgezicht zegt Van der Ploeg. "Wij willen voorkomen dat er 'foute' verbouwingen plaatsvinden. Als de mensen weten waarom hun woning of gebouw zo bijzonder is, zullen ze er begrip voor hebben om het zoveel mogelijk intact te houden." Bij de bestemmingsplanprocedure in 2017 kunnen eigenaren mogelijk bezwaar indienen tegen het aanwijzen als karakteristiek gebouw.

De gemeente geeft woensdagavond uitleg over het onderzoek en zet de eigenaren van de 50 mooiste gebouwen in het zonnetje.

Trefwoorden: 
Dokkum
(Advertentie)
(Advertentie)