NVM pleit voor meer ‘plattelandswoningen’

16 nov 2016 - 07:36

Veel gemeenten in Nederland maken veel te weinig gebruik van de Wet Plattelandswoningen uit 2013. Dat zegt de NVM, de Nederlandse vereniging van makelaars. De NVM vindt het jammer, want de Wet Plattelandswoningen geeft ruimte aan mensen die zelf geen boer zijn om in een voormalige agrarische bedrijfsruimte te wonen. Een goede zaak, zo vindt de NVM, want zo voorkom je leegstand in het buitengebied.

De NVM denkt dat die wet veel vaker kan worden toegepast. De vereniging heeft daarom dinsdag op de jaarbijeenkomst een 'handleiding plattelandswoningen' voor gemeenten gemaakt over deze wet. Volgens een onderzoek van de NVM is er een aantal gemeenten dat de nieuwe wet succesvol toepast, maar er zijn ook veel gemeenten die heel voorzichtig zijn en dat maar een beetje doen.

Plattelandswoning

Een plattelandswoning is een huis met minder zware milieunormen dan een gewoon woonhuis, zodat het bijbehorende agrarische bedrijf en dat van de buren gewoon kunnen doordraaien. Wie kiest voor een plattelandswoning, moet met andere woorden accepteren dat de koeien in het weiland naast of achter het huis lopen en kan ook niet zomaar bezwaar maken en procederen tegen een buurman die aan het bemesten is. De categorie is bedacht om het eenvoudiger te maken om financiering te krijgen voor zo'n huis, want voor de bestemming 'agrarisch' is dat heel lastig. Voor de boer betekent de regeling dat je wat makkelijker zo'n huis kunt verkopen.

Verwarring

Door een uitspraak van de Raad van State van vorig jaar is er verwarring ontstaan over het toepassen van de Wet Plattelandswoning. Volgens die uitspraak moet de luchtkwaliteit bij plattelandswoningen gecontroleerd worden. In gewone mensentaal; je moet er gezond kunnen wonen. Als dat het geval is, dan kan zo'n huis de bestemming 'plattelandswoning' krijgen.

Meer huizen

De NVM houdt er rekening mee, ook vanwege de crisis in de landbouw, dat de komende jaren aardig wat boerderijen en woonhuizen bij boerderijen op de markt komen. De Wet Plattelandswoning geeft boeren die willen stoppen in principe meer mogelijkheden om te verkopen, maar dan moet een gemeente wel meewerken. Het goed toepassen van de wet kan leegstand op het platteland voorkomen, denkt de NVM.

Klachten

De NVM kreeg de afgelopen tijd klachten uit Overijssel, Brabant en de Achterhoek over gemeenten die weigerden om de Wet Plattelandswoning toe te passen, mogelijk omdat ze bang waren voor juridische consequenties. De NVM gaat ervan uit dat de problematiek in alle plattelandsgebieden speelt.

(Advertentie)
(Advertentie)