Groot onderzoek naar luchtkwaliteit rondom de REC van start

15 nov 2016 - 23:25

Na jaren van voorbereiding is dinsdag begonnen met het meten van de lucht rondom de afvalverbrandingsoven in Harlingen, het zogenoemde luchtkwaliteitsonderzoek. Een jaar lang wordt op twee plekken in Harlingen en Wijnaldum in een cabine gemeten wat er aan stoffen in de lucht zit. Op verschillende plekken in het gebied hangen buisjes die stoffen opvangen.

De resultaten komen meteen op de website Luchtmeetnet en kunnen ook met de app 'mijn luchtkwaliteit' bekeken worden. De GGD Amsterdam voert het onderzoek uit.

Voor het meten van zoutzuur hebben medewerkers van vijf omliggende bedrijven kastjes gekregen die kunnen uitslaan.

"Oven is wel beter, maar bypass moet er zo snel mogelijk uit"

Volgens milieudeskundige Johan Vollenbroek is er nog altijd acuut gevaar voor de omgeving zolang de bypass nog gebruikt wordt. Bij het opstarten of uitzetten van de oven na een storing komt de boel er ongefilterd uit. Dat zorgt voor uitstoot van dioxine. Na de grote storing in oktober afgelopen jaar waarbij veel dioxine is vrijgekomen, wordt er hard gewerkt aan verbeteringen van de oven. De oven is ook beter geworden, zegt Vollenbroek. En het besef dat de bypass eruit moet is er ook, maar volgens Vollenbroek gaat dat niet snel genoeg. Ook zou de schoorsteen wat hem betreft hoger moeten om de concentratie van gevaarlijke stoffen zoals zoutzuur meer te spreiden. "Dat kan heel gemakkelijk".

Gedeputeerde Schrier: "We zijn goed op weg"

Gedeputeerde Michiel Schrier vindt dat er alles aan gedaan wordt om de oven zo veilig mogelijk te maken. Als gedeputeerde is hij verantwoordelijk voor het toezicht op de oven. Sinds begin dit jaar wordt er overlegd met Provincie Fryslân, REC en deskundigen om de oven aan te passen. Volgens Schrier is de oven beter geworden en kan gekeken worden naar afsluiting van het hele traject als volgend jaar de laatste verbeteringen doorgevoerd zijn. Schrier is benieuwd naar de resultaten van het onderzoek.

Directeur Vernooij; "Wij doen ons uiterste best"

Directeur van Omrin John Vernooij vindt ook dat ze goed op weg zijn. De oven is volgens Vernooij zeker beter geworden. Omrin zegt dat er al heel veel zaken doorgevoerd zijn. Het probleem met de ID-fan is voor het grootste gedeelte opgelost. De ID-fan speelde een rol bij de grote storing van afgelopen jaar en bij storingen dit jaar. De bypass wordt nog steeds gebruikt, maar dat kan niet anders. Met de eerstkomende grote onderhoudsstop, in april volgend jaar, wordt die er voor het grootste gedeelte uitgehaald, zegt hij. Vernooij is blij met de start van het luchtkwaliteitsonderzoek en hij hoopt dat dit voor rust zal zorgen onder de bevolking.

"Sluit de oven"

De stichting Afvaloven Nee vraagt om sluiting van de oven. Zij zijn overtuigd van het feit dat er onder de toegestane 850 graden verbrand wordt, en dat mag niet. "In 2014 constateerde een redacteur van de Harlinger Courant tijdens een bezoek aan de oven ook al dat de verbrandingstemperatuur binnen het tijdsbestek van een maand aanzienlijk lager was dan 850 graden Celsius. Diverse partijen hebben sindsdien tevergeefs om inzage in de temperatuurgegevens van de REC gevraagd". Advocaat Sarolea vraagt op hun verzoek dan ook sluiting aan bij de provincie. Volgens Vernooij wordt er wel op goede temperaturen verbrand. Met de begeleidingsgroep zullen ze de formules zoals die nu gebruikt worden nagerekend. De ruwe temperatuurgegevens krijgt toxicoloog Abel Arkenbout niet.

Trefwoorden: 
REC afvaloven Harlingen onderzoek
(Advertentie)
(Advertentie)