'Wijnjewoude Energie Neutraal' wint Henk Aalderink prijs

15 nov 2016 - 15:44
Sinnepanielen - Foto: Omrop Fryslân

Het project Wijnjewoude Energie Neutraal is de winnaar van de henk Aalderink prijs 2016. Wijnjewoude is bezig om in 2025 energie neutraal te zijn. De hele dorpsgemeenschap bespaart op energie en wek in het eigen dorp groene energie op. Volgens de jury is dit project een voorbeeld voor het platteland van de toekomst. De Henk Aalderink prijs is een initiatief van de P10. Het samenwerkingsverband van grote plattelandsgemeenten. Op 2 december wordt de prijs uitgereikt in Zeist.

De Henk Aalderink prijs is vernoemd naar de oprichter van de P10. De grootste plattelandsgemeenten zijn hierin verenigd om zo in Den Haag een stevig plattelandsgeluit te laten horen. Het doel van de prijs is om aan heel Nederland te laten zien dat het platteland leeft, energie heeft, spannend is, vernieuwend is en gelooft in de toekomst.

DeP10 heeft 25 inzendingen uit heel Nederland gekregen. Volgens de jury is Wijnjewoude Energie Neutraal als project het meest vernieuwend en realistisch. Het vergroot de leefbaarheid en is een antwoord op de vraagstukken waar we in de toekomst als platteland mee te maken krijgen.

De gemeente Opsterland is trots dat Wijnjewoude de prijs krijgt. Burgemeester Ellen van Selm: “Over 10 jaar gezamenlijk in eigen dorp zoveel duurzame energie opwekken dat je in de eigen dorpsbehoefte kunt voorzien. Dat was de uitdaging die Plaatselijk Belang met het dorp aanging. Dat de inzet die Wijnjewoude hiervoor levert, wordt beloond met een prijs is zeer verdiend.”

(Advertentie)
(Advertentie)