"Verplichte cursus kinderen opvoeden geen goed idee"

14 nov 2016 - 20:30

Een verplichte cursus opvoeden voor jonge ouders schiet zijn doel voorbij. Dat zegt opvoedcoach Tea Adema uit Burgum. De taskforce kindermishandeling, onder leiding van burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam, wil met zo'n verplichte cursus het grote aantal kindermishandelingen verminderen. In Nederland worden ieder jaar meer dan 100.000 gevallen gemeld.

Het is schieten met hagel, zegt Adema. In theorie is het een prachtig plan, maar in de praktijk is er heel veel wat eerst rechtgebreid moet worden.

Niet goed genoeg

Met zo'n verplichte cursus krijgen jonge ouders het idee dat ze niet goed genoeg zijn. Kindermishandeling voorkom je er niet mee. De energie kan beter worden gestoken in trainingen voor mensen die op de kinderopvang of in het onderwijs werken, zodat signalen over mishandeling eerder herkend worden, en dan die mensen die het echt nodig hebben hulp aanbieden.

Benoem wat het kind moeilijk vindt

Een kind opvoeden is niet makkelijk, zegt Adema. Ze helpt vooral mensen die de dagelijkse dingen niet aankonden. Die kinderen hebben die niet willen slapen, die bang zijn of veel huilen. Mensen lopen zo nu en dan tegen de eigen grenzen aan, zegt ze. Als een kind lastig is, moet het niet zijn zin krijgen. Maar de onmacht van het kind moet wel erkend worden. Kinderen die boos zijn, willen graag horen dat de moeder hun begrijpt, die ziet wat ze willen, of hoe zwaar ze het hebben. Het moet geen machtsstrijd worden, maar ouders moeten de leiding nemen, en benoemen wat het kind zo lastig vindt. 'Och wat sneu, dat je dit niet mag', of 'Wat verdrietig dat juf boos op je is'.

Mogelijk op lange termijn wel cursus

Komt een verplichte cursus er wel, dan is dat niet van vandaag op morgen, verwacht Adema. "Dat is niet meteen voorbij. Er moeten opleiders komen. Het moet georganiseerd worden, en alle toekomstige ouders moeten er ook tijd voor vrijmaken. Dat lijkt mij een hele opgave."

(Advertentie)
(Advertentie)