Voormalig schooldirecteur: veel werkstress in onderwijs

14 nov 2016 - 16:29

Misschien herkent u het wel: het is zo druk op je werk dat je er ziek van wordt. Dan bent u niet de enige. In Fryslân heeft een op de tien werknemers last van burn-out-klachten. Landelijk ligt dit percetage nog hoger. Om meer aandacht te krijgen voor dit probleem en de mogelijke oplossingen begint maandag 'de week van de werkstress'.

Anke Velstra uit Leeuwarden is ervaringsdeskundige. Twee jaar geleden had ze zelf een burn-out als schooldirecteur. Nu helpt ze werknemers en leidinggevenden hoe ze er het beste mee kunnen omgaan.

14 uur op een dag

Velstra (34) was directeur van een school in Ee. Ze maakte daar in een bepaalde periode veel uren. Ook als er 's avonds een vergadering was, was ze 's ochtends vroeg al op school aanwezig. Werkdagen van 14 uren waren geen uitzondering. Volgens Velstra komt dat in het onderwijs vaak voor. "Het percentage wurknemers met werkstress is in het onderwijs nog veel hoger dan in andere sectoren. Het gaat in het onderwijs wel om één op de vijf werknemers."

Geen rustmomenten

Volgens Velstra doen mensen die het risico lopen last te krijgen van werkstress, er goed aan om 'goed naar het eigen lichaam te luisteren.' De meeste mensen met burn-out ontwikkelen allemaal één of meer lichamelijke klachten. Dat is het moment om het iets kalmer aan te gaan doen en te proberen de oorzaak van de werkstress aan te pakken, zegt Velstra. Wie niet fit is en toch doorgaat omdat je de kinderen niet in de steek wilt laten, loopt vroeger of later tegen een burn-out aan. Veel jonge moeders werken maar door, van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat, zonder echte rustmomenten, weet Velstra. Vaak staan ze met de jas aan thuis eten te koken. 's Avonds hangen ze dan helemaal leeg op de bank, terwijl ze meteen weer weg moeten naar een vergadening.

Telefoon in vliegtuigstand

De smartphone is daarbij een extra stressfactor, want daar komen ook mailtjes van de baas op binnen. "Als je vrij bent, hoef je die niet meteen te lezen en je hoeft er zeker niet meteen op te reageren", vindt Velstra. Nog sterker; een leidinggevende die in het weekeinde of 's avonds laat binnen tien minuten antwoord krijgt van een werknemer doet er goed aan om met die werkgever in gesprek te gaan. "Mijn advies is om je e-mail twee keer per dag te checken. Daar moet je niet de hele dag mee bezig zijn. Als ik schrijf of in gesprek ben gaat de telefoon in de vliegtuigstand." Verder vindt ze het belangrijk rustmomenten in te bouwen in een drukke werkweek. Dat hoeft niet heel lang te zijn: een half uurtje wanderen of een kwartier niks doen kan al helpen.

Grenzen

Dat het twee jaar geleden misging bij Velstra, heeft ze ook aan zichzelf te wijten. "Ik wilde alles perfect doen, kon niks loslaten." Nu vindt ze dat mensen in het onderwijs moeten leren zich 'minder druk te maken om kleine dingen'. In het onderwijs ben je nooit klaar. Onderwijzers en onderwijzeressen moeten leren kun eigen grenzen te bewaken. Dat is in het belang van het onderwijs, want een juf met werkstress voor de klas is voor de kinderen niet fijn. "Mensen denken dat de kinderen het niet merken, maar die zijn er juist heel gevoelig voor."

Eigen baas

Na haar revalidatie en afscheid van haar werkgever volgde Anke Velstra een opleiding tot trainer en begon ze voorzichzelf. Velstra helpt nu onderwijzers en docenten die vastgelopen zijn in het hun werk. Daarnaast staat ze ook weer twee dagen in de week voor de klas als invaljuf. "Het lijkt misschien een stap terug, maar zo voelt het niet. Ik doe weer wat ik het leukst vind; werken met kinderen." Last van werkstress heeft ze niet meer,, ook al omdat ze eigen baas is. "Ik weet hoe kwetsbaar mensen met werkstress kunnen zijn, dus ik pas wel op." Velstra is bezig met een boek over haar ervaring als deskundige en begeleidster van mensen met werkstress. Haar ervaringen tekent ze ook op in het blog Blow your flow. Maar dat zit haar niet de nek, eenmaal in de twee weken een verse bijdrage. Blog, nieuwsbrief en zakelijk Facebook leveren haar nu opdrachten uit het gehele land op.

(Advertentie)
(Advertentie)