DDB ontbreekt op derogatietop: "Een gemiste kans"

14 nov 2016 - 12:12
De derogaasjekaart fan Nederlân. Yn de donkere stikken wurdt de measte derogaasje oanfrege

Een gemiste kans. Zo noemt het Dutch Dairymen Board (DDB) het niet uitnodigen van haar organisatie op de derogatietop die maandag plaatsvindt. Volgens het DDB missen organisaties als LTO en NZO, de vertegenwoordiger van de zuivelsector, de kans om met een gemeenschappelijke geluid naar buiten te komen.

Beide organisaties leggen volgens DDB de schuld van het mislukken van het overleg over de fosfaatrechten onterecht bij de Europese Nitraatcommissie. Het DDB zegt eerder al met oplossingen te zijn gekomen, zoals een opkoopregeling voor de melkveehouderij. 

DDB legt zich niet neer bij de uitsluiting en gaat dinsdag in gesprek met voorzitter Jean Claude Juncker van de Europese Commissie om over de derogatie te praten.

"Emotioneel, instabiele onvolwassenheid"

''Omdat er bij de DDB als tweede belangenbehartiger voor melkveehouders geen sprake is van gebrek aan representativiteit of gebrek aan visie en kennis van de problematiek om aan het overleg deel te nemen, blijft slechts de conclusie over dat LTO op grond van persoonlijke gronden deelname van de DDB in de weg staat. Het is juist deze emotioneel, instabiele onvolwassenheid waar de sector nu niet op zit te wachten. Een zakelijke opstelling, waarbij alle representatieve vertegenwoordigers van de melkveehouderij in het overleg betrokken worden, is een vereiste. LTO kiest helaas voor haar eigen dubieuze agenda waarmee ze de sector opnieuw en onnodig slecht vertegenwoordigt'', schrijft DDB in een reactie.

(Advertentie)
(Advertentie)