Hoe en wat over de Supermaan

14 nov 2016 - 12:02

Liefhebbers konden er zondag al van genieten, maar de echte supermaan is eigenlijk maandag overdag. Een supermaan is een volle maan die dichterbij de aarde staat dan normaal. Voor het oog lijkt het hemellichaam 14 procent groter en 30 procent helderder. Het is voor het eerst sinds 1948 dat de maan weer zo groot en helder is. Maandag om 12:21 is de afstand tussen de aarde en de maan op z'n kleinst. De afstand is dan maar 356.509 kilometer. De eerstvolgende keer dat wij weer zo'n supermaan kunnen zien is op 25 november 2034. 

Hoe te zien? 

Om de supermaan op zijn mooist te bekijken moet u meteen na de opkomst van de maan om 17:21 naar buiten toe, en dan naar hat Noord-Oosten kijken. Doordat je op dat moment de maan kan vergelijken met objecten op de grond lijkt hij nog groter. Ook bij de maansondergang om 7:17 op dinsdagochtend is er weer zo'n moment. 

Onzin

Niet alle sterrenkundigen zijn echter blij met al deze aandacht voor de supermaan. Sterrenwacht Sonnenborgh in Utrecht zegt bijvoorbeeld dat een supermaan eigenlijk alle jaren wel voorkomt, al zijn die niet zo bijzonder als die van dit jaar. "De supermaan van 14 november is wel een van de grootste. Maar veel astronomen hebben een hekel aan de term supermaan: zo heel super is het allemaal niet en dat de term bedacht is door een astroloog helpt ook niet."

Foto's 

Onzin of niet, de supermaan zorgt in elk geval voor enthousiasme voor de astronomie, en natuurlijk veel mooie plaatjes. Ook in Fryslân was de aanloop naar het hoogtepunt van maandag goed te zien. Hieronder een selectie van enkele fotografen uit Fryslân: 

Thea Kommerie-Bosma, Damwoude

Anette van der Zee

Marjen Sijbrandij, Balk

Sabina van Dijk-Visser, Buitenpost

Al zijn er natuurlijk ook altijd nog lolbroeken zoals Sanne Schouten: 

Trefwoorden: 
Supermoanne astronomy
(Advertentie)
(Advertentie)