Komt er maandag een oplossing voor de fosfaatproductie?

14 nov 2016 - 06:24

Maandag is de langverwachte derogatietop over het oplossen van de overproductie van fosfaat in de melkveehouderij. De top zou eerst vrijdag al worden gehouden, maar is over het weekend heen getild om dat de verschillende betrokken partijen nog wat meer tijd nodig hadden. 

Boerenorganisaties als LTO, de zuivelindustrie, banken en de Rijksoverheid zullen maandag op een geheime locatie proberen om met elkaar afspraken te maken over het verlagen van de fosfaatproductie in de melkveehouderij in het jaar 2017. 

Die productie moet weer onder het zogenaamde fosfaatplafond worden gebracht. 

400.000 koeien weg?

Als het niet lukt om hier afspraken over te maken verspeelt Nederland het recht om meer mest over het land uit te rijden, de zogenaamde derogatie. Vooral in Fryslân maken veel boeren gebruik van deze methode. 

Geen derogatie meer zou betekenen dat er in Nederland bij elkaar zo'n 400.000 koeren weg moeten. De gevolgen voor de sector zouden bijzonder groot zijn, de boeren moeten er dan ook niet aan denken dat het zover komt. 

Combinatie van maatregelen

Anderhalve week geleden was er een grote boerenbijeenkomst in Zwolle met staatssecretaris Martijn van Dam van economische zaken. Op die avond in de IJsselhal waren toen een kleine duizend boeren aanwezig. Sinds die bijeenkomst zijn alle betrokken partijen druk met elkaar in overleg om oplossingen te bedenken voor dit probleem. 

Volgens deskundigen is er niet één maatregel te bedenken om het probleem in één keer op te lossen, het zal altijd gaan om een combinatie van maatregelen.

Uitbreiding

Boeren die de laatste karen hebben uitgebreid, dreigen in de problemen te komen als ze op korte termijn weer koeien moeten inleveren. Dan wordt het wel heel moeilijk om de schuld aan de bank weer af te lossen. Dat geldt bijvoorbeeld voor het bedrijf van Afke Kester bij Noordwolde. Dit bedrijf zat in 2015 op de 'teldatum' van staatssecretaris Martijn van Dam nog midden in de verbouwing. 

Het bedrijf heeft geïnvesteerd in een nieuwe stal en twee melkrobots, maar melkt momenteel maar 70 koeien, terwijl er ruimte is voor 120. Als er van de 70, wat tegenwoordig een bescheiden bedrijf is, ook nog enkele weg moeten, wordt het voor het bedrijf wel heel moeilijk. Kester hoopt daarom dat er op de derogatietop rekening gehouden wordt met bedrijven die de laatste jaren hebben geïnvesteerd. 

Trefwoorden: 
fosfaat derogatie derogatietop
(Advertentie)
(Advertentie)