Griend viert een eeuw als beschermd vogelgebied

12 nov 2016 - 15:33

In Harlingen wordt zaterdag gevierd dat het exact honderd jaar geleden is dat het Waddeneiland Griend een beschermd vogelgebied werd. Volgens natuurbeschermingsorganisaties is het onbewoonde eiland onmisbaar voor trek- en broedvogels. In het broedseizoen liggen er bijna 800 nesten per hectare. Zoveel vogels in zo'n klein gebied, dat zie je in Nederland bijna nergens, zeggen de vogelwachten.

De honderdduizenden vogels zoeken in het voor- en najaar naar voedsel op het drooggevallen Wad rondom Griend. Bij hoogwater hebben ze op het eiland een veilig onderkomen.

Broedende sterns

Een eeuw geleden werd begonnen met het beschermen van de broedende sterns. De vogels dreigden uit te sterven, zegt Natuurmonumenten. Andere kustvogels hadden het ook moeilijk. In 1916 kocht de natuurorganisatie het recht om het gras op Griend te mogen maaien. Duizend euro kostte dat. Zo konden ze de grote sterns, die er eieren hadden, beschermen. Vogelwachten waken sinds die tijd over de rust op het eiland.

Eerder dit jaar werd een extra wal aangelegd op het eiland, met zand uit de vaargeul Blauwe Slenk bij Terschelling. Was dat niet gebeurd, dan was Griend waarschijnlijk binnen vijftig jaar geheel weggespoeld. In de jaren '50 en '80 van de vorige eeuw werden er ook al maatregelen genomen om het eiland te versterken.

(Advertentie)
(Advertentie)