Gemeenten verbijsterd en kwaad over zorggeld

11 nov 2016 - 14:33
Sosjale helpferliening - Foto: ANP XTRA

Verschillende gemeenten zijn kwaad en verbijsterd over het overzicht van het zorggeld dat ze vorig jaar uitgegeven hebben. Minister Plasterk fan Binnenlandse Zaken heeft dat overzicht eerder deze week verspreid. De gemeenten zeggen dat de cijfers niet kloppen. Friese gemeenten zouden volgens het overzicht vorig jaar 72 miljoen euro aan zorggeld hebben overgehouden. Heerenveen zou van de 54 miljoen aan Rijksgeld bijna 17 miljoen hebben overgehouden.

Fout

Een woordvoerder van de gemeente zegt dat er een fout is gemaakt. Heerenveen heeft zelfs een miljoen euro meer uitgegeven aan zorggeld dan dat de gemeente van het Rijk had gekregen. Een woordvoerder van Binnenlandse Zaken zegt dat de cijfers zijn gebaseerd op gegevens die de gemeenten zelf hebben aangeleverd. Maar ook Schiermonnikoog zegt dat de cijfers niet kloppen.

Tekort aan budget

Volgens het ministerie had deze gemeente niet genoeg aan het Rijksbudget en ontstond er een tekort. Maar Schiermonnikoog zegt dat er vorig jaar net een klein overschot was. De gemeenten willen dat het ministerie een nieuw overzicht publiceert. Het ministerie heeft gezegd snel met een uitgebreidere analyse te komen.

Trefwoorden: 
gemeenten zorggeld budget
(Advertentie)
(Advertentie)