"Vergrijzend winkelpubliek is kans voor de middenstand"

10 nov 2016 - 18:01

De vergrijzing van het winkelpubliek is niet een bedreiging voor de middenstand, maar een grote kans. Dat zegt voorzitter Herman Hofman van middenstandsvereniging H&I in Drachten. Hofman reageert op het nieuws dat de vergrijzing grote gevolgen zal hebben voor de middenstand; sportwinkels en speelgoedwinkels zullen het moeilijker krijgen, voor opticiëns en boekwinkels ziet de toekomst er weer een stuk beter uit. Dat blijkt uit een onderzoek van het CBS (Centraal Bureau voor Statistiek).

Ouderen kopen in doorsnee minder dan jongere generaties, omdat ze veel zaken al hebben en er ook wat langer mee doen.

Mogelijkheden

Hofman ziet net zo goed mogelijkheden. Volgens hem hebben veel ouderen meer geld te besteden dan jongere generaties. Het klopt dat ze minder vaak wat kopen, maar ze kopen vaker wat duurdere zaken en zien meer naar kwaliteit dan naar de prijs. Middensstanders doen er volgens hem verstandig aan door hier in haar aanbod goed rekening mee te houden.

Drachten

Drachten doet het goed bij de senioren, denkt H&I. Volgens Hofman zijn er ouderen in Leeuwarden en Groningen die liever naar Drachten gaan te winkelen dan in de eigen stad, omdat ze daar makkelijker in het centrum kunnen komen. De consument kan dicht - en ook relatief goedkoop - bij de winkels parkeren en ook het busstation ligt vlakbij het centrum.

Ook wordt er goed naar gekeken dat mensen in een rolstoel of met een rollator ook in de winkels overal makkelijk kunnen komen. Bij de verscheidene evenementen die geörganiseerd worden wordt er ook goed rekening mee gehouden met de toegankelijkheid voor rolstoelen en rollators, door bijvoorbeeld hier ruimte voor te reserveren.

(Advertentie)
(Advertentie)