Gerda Postma geeft verklaring na het opstappen als wethouder

10 nov 2016 - 11:49
Gerda Postma - Foto: Omrop Fryslân

Het opstappen als wethouder van Achtkarspelen doet Gerda Postma zeer. Dat schrijft ze donderdag in een verklaring op haar Facebook-pagina. Ze is teleurgesteld over de werksituatie in de gemeente en vindt dat ze geen verdere bijdrage kan leveren als wethouder.

"De afgelopen tijd is er een beweging in Achtkarspelen gaande die ver afstaat van waar ik voor sta en hoe ik als mens in het leven sta. Het gaat niet meer om de inhoud, enkel om het beschadigen van mensen. Ik weiger hier aan mee te doen."

Zeer

Het is nog maar twee maanden geleden dat Postma opnieuw werd geinstalleerd als wethouder, na de bestuurscrisis in de gemeente afgelopen zomer. De werksituatie was echter niet zoals zij zich had voorgesteld. "De kille zakelijke blauwe kleur die nu leidend is in de gemeente, botst met mijn dieprode hart. Dat is geen verwijt, slechts een constatering. In zo'n omgeving word ik niet gelukkig, maar ben ik ook niet van toegevoegde waarde voor de inwoners. En als je dat constateert en je bent niet bij machte dat te veranderen, dan kun je maar één ding doen. Dat neemt niet weg dat het zeer doet... zeer omdat ik tegenover de inwoners niet waar heb kunnen maken wat ik wilde maar ook zeer omdat ik een groep zeer loyale en gepassioneerde ambtelijk medewerkers en gezinswerkers achterlaat...voor mijn gevoel in de steek laat."

Postma eindigt haar verklaring met de wens dat de verschillende fracties in haar gemeente zich weer op de inhoud van de zaken moeten richten, omwille van de inwoners van de gemeente. "Ik hoop dat met mijn vertrek partijen zich weer concentreren op inhoud. Er is nog zoveel te doen. Onze inwoners verdienen beter.''

Reacties op het opstappen

Er zijn al veel reacties geplaatst onder de verklaring op de Facebook-pagina van Gerda Postma. Zo wordt er onder andere geschreven: "Jammer dat je weg gaat, dat wordt een gemis voor de gemeente.'' Een ander zegt: "Jammer. Ik weet hoe je hebt geworsteld in het belang van de samenleving.'' En: "Sjoch dit net as yn de steek litten mar as in middel om de oaren wekker te skodzjen. Litte we hoopje dat se de ferantwurdlikheid nimme en se yn de spegel sjogge''. Weer een ander zegt: "Wanneer dringt het eens tot dit zooitje door dat het niet om het poppetje gaat, maar om de inhoud."

Een woordvoerder van de gemeente Achtkarspelen laat weten dat de gemeente zich niet herkent in de kritiek van Postma op het ambtelijke apparaat. Woordvoerder Jaap Middel wil niet ingaan op geruchten dat ambtenaren het vertrouwen in Postma hadden opgezegd. "Dat kan niet en is dus ook zeker niet het geval." Volgens Middel waren de onderlinge verhoudingen verder goed. 

De PvdA laat weten een kandidaat te hebben die Postma kan opvolgen. Wie dat is wil de partij nog niet bekendmaken. 

(Advertentie)
(Advertentie)