LTO Noord is blij met ophokplicht vanwege vogelgriep

10 nov 2016 - 11:38
Foto: ANP

Bestuurslid Piet Faber van LTO Noord is blij met de ophokplicht die staatssecretaris Van Dam heeft afgekondigd. De staatssecretaris vindt de maatregel nodig omdat er in andere Europese landen een besmettelijke variant van vogelgriep voorkomt.

Faber wijst erop dat er vorig jaar ook vogelgriep was en dat er toen pas maatregelen werden genomen toen de ziekte ook in Nederland was uitgebroken.

De ophokplicht geldt niet voor hobbyboeren, maar Faber hoopt dat zij zo verstandig zijn om zelf hun beesten binnen te houden.

Hoge dreiging

Ook de NVP, de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders, is erg blij dat de overheid een ophok- en afschermplicht heeft ingesteld. In Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Polen en Zwitserland zijn wilde vogels aangetroffen met besmettelijke vogelgriep van het type H5N8. In Nederland zijn in Monnickendam een aantal dode wilde watervogels gevonden.

"Er is zo'n hoge dreiging. We zijn daarom blij dat de overheid zijn verantwoordelijkheid heeft genomen. Hopelijk kunnen wij met deze gezamenlijke krachtige aanpak een uitbraak voorkomen. Alle bedrijven in de sector zullen de maatregelen ook zeker naleven. We hopen ook dat het nieuws de hobbyboeren bereikt'', zegt voorzitter Hennie de Haan van de NVP.

Onderzoek

De dode vogels die in Nederland gevonden zijn, worden onderzocht. "Dat is wel spannend. Ik heb begrepen dat er een incubatietijd is van acht tot veertien dagen. We zitten nog wel met samengeknepen billen en gaan hard duimen voor een goede uitslag.''

(Advertentie)
(Advertentie)