Zes Friezen voor de rechter voor mensenhandel

10 nov 2016 - 11:31

In de rechtbank van Leeuwarden begint donderdag een grote rechtszaak over mensenhandel. Zeven mensen, waarvan zes uit Fryslân worden ervan verdacht dat ze drie Braziliaanse vrouwen de prostitutie in hebben geholpen. Voor de zaak worden vijf dagen uitgetrokken. Donderdag is de eerste dag, dan staat de hoofdverdachte, een 30-jarige vrouw uit Leeuwarden, voor de rechter. Een van de slachtoffers eist een schadevergoeding van 255.000 euro. Het Openbaar Ministerie wil 48.000 euro van de hoofdverdachte hebben voor onrechtmatige inkomsten.

Beloftes

De zaak speelde in de jaren 2010 tot en met 2013. De hoofdverdacht wordt ervan verdacht dat ze drie vrouwen naar Nederland heeft gehaald, met de belofte dat ze regulier werk zouden kunnen doen. Bijvoorbeeld als kapper of oppas. De slachtoffers kwamen echter in de prostitutie terecht, waarbij ze een deel van het geld aan de hoofdverdachte moesten geven. De andere verdachten zouden de Leeuwarder pooier hebben geholpen met bijvoorbeeld vervoer of het vinden van onderdag voor de vrouwen. Deze verdachten komen onder andere Drogeham, Heerenveen, Witmarsum, Leeuwarden en Grou.

Vijf dagen

De rechtbank wil de zaak de komende vijf werkdagen behandelen. Eerst wordt de zaak uiteengezet, en worden de persoonlijke omstandigheden van de verdachten behandeld. Hierna krijgen de officier van justitie en de advocaten twee dagen voor het requisitoir en de pleidooien. Verslaggever Auke Zeldenrust doet voor Omrop Fryslân verslag van de zaak.

(Advertentie)
(Advertentie)