Bibliotheek Leeuwarden stopt met muziekcollectie

09 nov 2016 - 17:45

De centrale bibliotheek in Leeuwarden heft per 1 december zijn muziekcollectie op. Er is de afgelopen jaren een daling in de interesse voor fysieke muziek, zoals cd's of bladmuziek. Door de digitalisering van muziek is de concurrentie met online streaming en downloaden erg groot geworden voor de bibliotheek.

De bibliotheek stopt echter niet volledig met muziek. Leden kunnen via de bibliotheek muziek streamen op de landelijke streamingservice van de Stichting Centrale Discotheek van Rotterdam. Ook wil de bibliotheek nu inzetten op verschillende muziekactiviteiten.

Openbare verkoop

De bestaande collecties van cd's en bladmuziek wordt in de vorm van een openbare verkoop van de hand gedaan, tussen 1 en 8 december. De collectie bladmuziek wordt overgenomen door de bibliotheek van Amsterdam.

Besluit met pijn

Volgens directeur-bestuurder Hans van der Veen is het een grote stap en wordt de muziekcollectie met pijn in het hart opgeheven. "De afgelopen jaren is de interesse, net als in winkels, voor fysieke muziek afgenomen. Wij sluiten ons aan bij de ontwikkeling van fysieke naar digitale muziek. We stappen de toekomst in en we denken dat onze leden daar ook klaar voor zijn. Toch moeten we zo'n 300 à 400 klanten teleurstellen, en dat is jammer."

Verhuizing

De centrale bibliotheek van Leeuwarden had van de grootste muziekcollecties van Nederland. De bibliotheek verhuist binnenkort naar de Blokhuispoort. Er is minder ruimte beschikbaar in het gebouw aan de Wirdumerdijk. "Wij kunnen de vierkante meters in de Blokhuispoort goed gebruiken", aldus Van der Veen.

Trefwoorden: 
muziek Leeuwarden bibliotheek
(Advertentie)
(Advertentie)