Mobiliteitscentrum voor betere bereikbaarheid

09 nov 2016 - 13:32
Connexxion - Foto: ANP XTRA

De gemeenten in Noordoost-Fryslân en de provincie willen de mobiliteitscentrale tot eind 2020 voorlopig aan Connexxion Taxi Services gunnen. De vervoerder had de gunstigste inschrijving. De andere bedrijven die ook hadden ingeschreven, kunnen tot eind november reageren. Afhankelijk van eventuele bezwaren is op 28 november de gunning definitief.

Vanaf 1 augustus 2017 zorgt de mobiliteitscentrale ervoor dat het leerlingenvervoer en het Wmo-vervoer, maar ook klener openbaar vervoer zoals de Opstapper beter op elkaar kunnen
worden afgestemd.

Leefbaarheid

"We zijn blij met deze eerste stap naar een nieuw systeem voor vervoer in Noordoost Fryslân", zegt wethouder Pytsje de Graaf. "Met dat nieuwe systeem blijven de inwoners die dat nodig hebben ook in de toekomst mobiel. Dat is waar we dit voor doen. Ook willen we zien hoe we straks in de uitvoering ook lokale ondernemers kunnen betrekken.” Gedeputeerde Johannes Kramer meldt dat in dat nieuwe systeem straks ook plek is voor de Opstapper. "Dit project gaat niet alleen over vervoer en mobiliteit, maar ook over leefbaarheid. We zorgen ervoor dat iedereen ook bij voorzieningen zoals huisarts of winkel kan komen. Ook als die misschien verder weg zijn dan nu het geval is."

Flexibeler

Reizigers in de gemeenten Achtkarspelen, Dantumadiel, Dongeradeel, Ferwerderadiel, Kollumerlân en Tytsjerksteradiel kunnen de mobiliteitscentrale bellen om een reis te regelen, bijvoorbeeld. De mobiliteitscentrale plant de rit in en zorgt dat op het gewenste tijdstip een auto en chauffeur voor de deur staat. De centrale heeft zelf geen auto’s of chauffeurs. De aanbesteding voor het vervoer - auto’s en chauffeurs - begint eind dit jaar. De regie op het vervoer en het rijden van de ritten worden zo uit elkaar gehaald. Zo kan de regio flexibeler inspelen op actuele maatschappelijke ontwikkelingen. Bovendien ontstaat er meer ruimte voor regionale ondernemers in het vervoer.

(Advertentie)
(Advertentie)